Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Papua Nya Guinea

Reseförsäkring Papua Nya Guinea

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Papua Nya Guinea (PNG) lider av en hög brottslighet på grund av svag brottsbekämpning, lättillgänglighet av vapen och ett outvecklat rättsligt system. Olaglig vapenhandel anses vara en av de största säkerhets- och sociala problemen i landet. Det är inte ovanligt att utländska resenärer utsätts för rån, överfall, bilkapningar och kidnappningar. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Alla resenärer bör besöka sin läkare eller en reseklinik 4-6 veckor innan avresa. Det är inte säkert att dricka kranvatten i PNG. Då klimatet är tropiskt bör du även ägna särskild uppmärksamhet åt livsmedelshygien.

Du bör se till att dina vaccinationer är uppdaterade för influensa, vattkoppor, polio, mässlig/påssjuka/röda hund (MMR) och difteri/kikhosta/stelkramp (DPT).

Andra vacciner som krävs är: Hepatit A och B, tyfus, rabies och japansk encefalit.

Malaria är utbrett i PNG i områden på under 1 800 m över havet. Du kommer behöva ta någon av följande anti-malarialäkemedel: lariam, malarone, doxyferm (andra läkemedel kan kräva ett G6PD-test), 

Obs! Klorokin är inte ett effektivt malarialäkemedel i Papua Nya Guinea och bör inte tas för att förhindra malaria i denna region.

Denguefeber, filariasis, Ross-River virus och Murray Valley encefalit är insektsburna sjukdomar som förekommer i Stillahavsområdet. Att skydda sig mot insektsbett hjälper till att förhindra dessa sjukdomar. Japansk encefalit är också närvarande i PNG. Leptospiros är vanligt på några av öarna i Stilla havet.

Vårdinrättningar i PNG varierar från större sjukhus i Port Moresby och andra större städer till små vårdinrättningar i avlägsna områden. Inrättningarna varierar i standard, sjukhusen i de större städerna kan oftast hantera rutinmässiga problem och akutfall. Utrustningsfel och plötslig brist på vanliga läkemedel kan innebära att även rutinbehandlingar (t.ex röntgen) kan vara otillgängliga. Allvarliga skador och sjukdomar kan kräva evakuering till Australien, antingen Brisbane eller Cairns. 

Heltäckande rese- och sjukförsäkring som täcker medicinsk evakuering rekommenderas starkt. 

Pass

Pass krävs av alla nationaliteter och måste vara giltiga i minst sex månader efter inresa. 

Visum

Visum är ett krav och måste sökas på närmaste PNG ambassad eller konsulat. Resenärer från följande länder kan få ett turistvisum vid ankomst: Sverige, Australien, Österrike, Belgien, Kanada, Cypern, Danmark, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Portugal, Storbritannien och USA. En full lista hittas på http://www.immigration.gov.pg/visa/34-general-information-for-intending-visitors.htm.

Det tar cirka 10 dagar att behandla visumansökan.

För inresa måste du inneha både in- och utresebiljetter. Dessutom krävs vaccinationsintyg mot gula febern om du reser från ett område där sjukdomen rapporterats.

Både turist- och affärsvisum är giltiga för vistelser på upp till 60 dagar, du kan ansöka om utökat visum för ytterligare 30 dagar.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Papua Nya Guinea
  • Huvudstad: Port Moresby
  • Övriga större städer: Lae, Mount Hagan, Madang, Rabaul, Kieta and Daru
  • Religion: kristendom, inhemska religioner
  • Tidszon: UTC + 10

Landets nödnummer

  • Polis: 111
  • Brandkår: 111
  • Ambulans: 111

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Sydney

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language