Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Peru

Reseförsäkring Peru

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Även om upprorshotet från rebellgruppen Den lysande stigen (Perus kommunistiska parti) har minskat betänkligt under det senaste årtiondet så fortsätter gruppen att vara relevant i delar av sydväst, där rebellerna fortsätter att utföra periodvisa attacker mot säkerhetsstyrkor och kidnappningar. Det finns en hög nivå av organiserad brottslighet i Peru då landet är en av världens ledande globala producenter av kokain. Småbrottslighet är det troligaste hotet resenärer riskerar att stöta på i Peru. Civila oroligheter är vanliga och har blivit allt vanligare i de mineralrika områdena av landet allt eftersom utländska investeringar har flödat in för att exploatera Perus omfattande naturrikedomar. Trots historiska spänningar med Ecuador och periodvisa bråk med landets södra granne, Chile, så är risken för mellanstatliga konflikter låg. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att kontakta en läkare eller vårdcentral minst 4-8 veckor innan avresa.

Det är synnerligen viktigt att kolla så att alla vaccinationer är uppdaterade, inklusive stelkramp-difteri, mässlingen, påssjuka och röda hund. Vaccinationer mot hepatit A och B samt tyfus rekommenderas.

Förebyggande medicin mot malaria i form av lariam, malarone eller doxyferm rekommenderas för alla resenärer, utom de som endast reser till Lima eller andra områden som ligger över 1500 meter över havet.

Gula febern vaccination är rekommenderat för alla resenärer som besöker Amazonasregionen. Om du nyligen har besökt ett land eller region som veterligen är infekterat kommer det krävas att du visar upp ett gula febern vaccinationscertifikat vid inresa i Peru.

Peru har erfarit utbrott av denguefeber som mestadels har varit koncentrerade till kustregionerna. Det finns för nuvarande ingen vaccination mot denguefeber och det är klokt att alltid använda myggmedel. Kläder som inte exponerar huden minskar också sannolikheten för att bli biten.

Vissa resenärer kan erfara höjdsjuka, speciellt i Cusco. Det rekommenderas att ha en period på två till fyra dagar för att acklimatisera sig. Resenärer bör se till att dricka mycket vatten och undvika ansträngande aktiviteter under denna tid.

Det är rekommenderat att ha en omfattande rese-och sjukförsäkring innan avresa.

Bra medicinsk vård är tillgänglig i de stora städerna men är vanligtvis begränsad i rurala områden.

Pass

Besökare i Peru måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader från och med inresedatumet. 

Visum

De flesta europeiska, amerikanska, kanadensiska och australienska medborgare behöver inte ett visum för att resa till Peru för turistrelaterade besök. De peruanska myndigheterna kommer ge dig ett immigrationsdokument vid ankomst till landet (antingen via flyg eller vid gränskorsningar) som tillåter dig att stanna i maximalt 90 dagar. Det är rekommenderat att kontrollera, och efterfråga att de 90 dagarna blir tilldelade eftersom den tillåtna vistelsetiden i vissa fall blir kortare. Om du behöver mer än de tilldelade 90 dagarna är det rekommenderat att kontakta immigrationsmyndigheterna åtminstone en vecka innan ditt immigrationsdokument är på väg att löpa ut. Förlängningar kostar ungefär 30 amerikanska dollar. Det är mycket viktigt att du behåller din kopia av immigrationsdokumentet under hela din vistelse eftersom det kommer efterfrågas vid avresan från Peru. Att stanna längre än tillåtet utan immigrationsmyndighetens tillåtelse leder till signifikanta kostnader och kan resultera i antingen arrest eller deportering.

Ett affärsvisum krävs för alla medborgare som reser till Peru för betalt arbete. Vid avresa måste affärsresenärer som har rest på ett affärsvisum fylla i ett formulär från SUNAT, den nationella skattemyndigheten. Dessa formulär är tillgängliga på Limas flygplats och kan anskaffas innan avresa från din lokala peruanska diplomatiska bestickning.

Vid alla tillfällen är det klokt att kontakta din lokala peruanska diplomatiska bestickning för att fråga om specifika dokumentationskrav och kostnader.

För ytterligare information, besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Peru
  • Huvudstad: Lima
  • Övriga större städer: Arequipa, Callao, Trujillo
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: GMT -5

Landets nödnummer

  • Polis: 105
  • Brandkår: 116
  • Ambulans: 115

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language