Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Polen

Reseförsäkring Polen

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Polen är en stabil, demokratisk stat som har utvecklats framgångsrikt efter sin övergång från kommunism till demokrati och kapitalism under 1990-talet. Sedan EU-inträdet 2004 har Polen sett gradvisa ekonomiska förbättringar, mycket tack vare EU-stöd och ökade europeiska investeringar i Polen.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör kontakta en läkare eller vårdcentral 4-8 veckor innan avresa för att klargöra eventuella behov av vaccinering. Grundläggande vaccinationer såsom hepatit A och B, MPR (mässlingen, påssjuka, röda hund) och stelkramp, difteri bör vara uppdaterade. Resenärer bör även överväga vaccinationer för tyfus och rabies, beroende på vistelsens längd.

Flera utbrott av fågelinfluensa har rapporterats i norra Polen under de senaste åren. Även om inga mänskliga fall har konstaterats så bör resenärer undvika kontakt med levande fjäderfä och se till att alla maträtter är genomkokta.

Polska sjukvårdsinrättningar är i allmänhet av god standard. Engelska talas ibland på sjukhus men det är inte alltid fallet.

EU-medborgare bör skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) innan avresa. Detta berättigar dem till behandling på samma villkor som polska medborgare, om de skulle behöva sjukvård. Resenärer bör också ha relevant sjukförsäkring (obs: ett EHIC kort är inte en försäkring).

De vanligaste läkemedlen kan hittas i Polen, även om de kan vara märkta under olika namn. Apotek håller en god standard, inklusive 24-timmars service i större städer.

Pass

Medborgare i länder som är fullvärdiga Schengenmedlemmar behöver inte pass för inresa i Polen, detta gäller även svenskar. För medborgare från övriga länder krävs pass för inresa i landet. Pass måste vara giltiga i minst tre månader efter planerat avresedatum.

Visum

På grund av Polens medlemskap i Schengenområdet behöver svenskar och andra EU-medborgare inte visum. Ett giltigt pass eller nationellt ID-kort är då tillräckligt för inresa.

Resenärer som inte är EU-medborgare får vistas i landet i upp till 90 dagar utan visum.

Resenärer bör ha bevis på sjukförsäkring samt tillräckligt med ekonomiska resurser för att täcka sin vistelse i landet, då de kan bli ombedda att visa detta före inresa.

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/   

För information angående vilka nationaliteter som behöver ett Schengenvisum vid inresa till Polen, besök the European Commission Visa Policy website.

Polen
  • Huvudstad: Warszawa (1 706 724 fr. 2009.)
  • Övriga större städer: Krakow (760 000) Lodz (757 000), Wroclaw (632 000), Poznan (560 000) och Gdansk (510000)
  • Religion: Katolicism
  • Tidszon: Central European Time (GMT + 1 med DST)

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Tjeckien

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language