Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Samoa

Översikt

Samoa, officiellt Självständiga Staten Samoa, är ett land som omfattar västra delen av Samoaöarna i södra Stilla havet. Samoa består av de två stora öarna Upolu och Savaii samt sju små öar. Knappt tre fjärdedelar av Samoas befolkning bor på Upolu, vilket är var huvudstaden Apia ligger. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Vårdinrättningar i Samoa är begränsade. På grund av den generella avsaknaden av läkemedel och utrustning kan de flesta inrättningar endast hantera rutinbehandlingar. Medicinsk evakuering till ett land med bättre standard kan krävas i fall av mer allvarlig sjukdom eller olycka. Resenärer rekommenderas därför att teckna heltäckande rese- och sjukförsäkring innan resa, även om de flesta läkare och sjukhus kommer att kräva kontant betalning. 

För att nå räddningstjänst slår du 996 för sjukhus eller 999 för ambulansservice. 

Det finns tre apotek i Apia. Dessa är små och inte alltid välsorterade. Resenärer bör därför ta med sig den medicin de kan komma att behöva, i tillräckliga mängder för att täcka hela vistelsen i Samoa. 

Pass

Pass med minst sex månaders giltighetstid krävs för inresa till Samoa. 

Visum

Resenärer kan erhålla ett visum vid ankomst, vilket tillåter besökare (turister och de affärsresenärer som endast besöker landet för möten) att stanna i landet i sextio dagar, så länge som de uppfyller nedanstående visum-krav. Besökare måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader. 

För att erhålla ett visum vid ankomst måste resenärer kunna uppvisa en returbiljett eller biljett för vidare resa, bevis på tillräckliga finansiella medel för att täcka hela resan, till exepmel ett kontoutdrag, bevis på bokad logi, inte ha utvisats från ett annat land, vara utan hälsoproblem som kan påverka Samoa, aldrig straffats för brott (längre än 1 år) och inte finns på någon varninglista för resenärer. 

 

Turistvisum: Visum kan erhållas vid ankomst

Affärsvisum: Visum kan erhållas vid ankomst

Studentvisum: Krävs

Alla resenärer måste betala en avgift på 40 Tala vid avresa. 

Alla resenärer som reser från länder där gula febern rapporterats måste uppvisa ett vaccinationsintyg. 

 

Samoa
  • Huvudstad: Apia
  • Övriga större städer: Salelologa
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: UTC +13

Landets nödnummer

  • Polis: 995
  • Brandkår: 994
  • Ambulans: 996

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Sydney

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language