Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

São Tomé och Príncipe

Översikt

São Tomé och Príncipe ligger i Guineabukten, och består av de två huvudöarna São Tomé och Príncipe, som ligger 140 km isär. São Tomé är den största och folkrikaste ön, där majoriteten av risker för resenärer är koncentrerade.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det finns många potentiella hälsorisker i São Tomé och Príncipe. Det rekommenderas att resenärer konsulterar en läkare eller resehälsospecialist minst 4-8 veckor innan avresa.
Ett vaccinationsintyg för gula febern krävs för alla resenärer.

Hepatit A, tyfus, stelkramp/difteri, polio, hepatit B och mässling/påssjuka/röda hund (MMR) är alla rekommenderade vacciner.  Malaria är ett stort problem i São Tomé och Príncipe. Alla resenärer bör vara medvetna om riskerna och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika allvarlig sjukdom. Profylax med lariam, malarone eller doxycyklin är läkemedel som skyddar mot malaria.

Resenärer bör vara försiktiga med vad de äter och dricker. Kranvatten bör inte drickas om det inte kokats, filtrerats eller kemiskt decinficerats. Många restauranger och hotell följer hälsokoder för livsmedel och är vanligtvis säkra.
Resenärer bör ta med de receptbelagda läkemedel de kan behöva under vistelsen. Rese- och sjukförsäkring måste vara heltäckande och inkludera evakuering.

Tillgången till vårdinrättningar är väldigt begränsad utanför São Tomé stad. Var medveten om att läkare kommer att förvänta sig kontant betalning, oavsett sjukförsäkring. Många tillstånd kommer att kräva evakuering till Europa, Sydafrika eller Gabon.
Det finns två sjukhus i landet, en på varje ö, och ett flertal kliniker som drivs av utländska företag. Standarden på vård är dock låg.

Pass

Pass krävs för alla resenärer och måste vara giltiga under hela vistelsen.

Visum

Alla resenärer måste ha ett visum för att besöka São Tomé och Príncipe. Nordiska resenärer kan få ett 30-dagars visum vid gränsen. Visum kan även erhållas via internet på http://www.smf.st/virtualvisa/

Du bör kontakta närmaste ambassad för mer information.

São Tomé och Príncipe
  • Huvudstad: Sao Tome
  • Övriga större städer: Santana, Neves, Sao Joao dos Angolares
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: GMT

Landets nödnummer

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language