Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Serbien

Reseförsäkring Serbien

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Serbien har genomgått en period av politisk förändring, som en konsekvens av självständighetsförklaringen av Kosovo 2008, vilket inte erkänns av Serbien. Regeringen har gjort vissa försök att medla i frågan. Detta har påverkat landets relation med EU och Ryssland. Även om landet söker EU-medlemskap så kommer Kosovofrågan troligen förbli en stor tvistefråga. President Tomislav Nikolic, en nationalist, har visat entusiasm för närmare band med Ryssland. Serbiens relation med Kroatien har också försämrats sedans Nikolics vinst i valet i maj 2012.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Du rekommenderas att konsultera en läkare eller vårdcentral 4-6 veckor innan avresa till Serbien för att få information om rekommenderade vaccinationer. Du bör säkerhetsställa att du har rutinvaccinationerna mot influensa, vattkoppor, polio, mässling-påssjuka-röda hund (MPR) och difteri, kikhosta och stelkramp uppdaterade. Det är även rekommenderat att du överväger vaccination mot tyfus, hepatit A och hepatit B.

Beroende på dina planer så kan det även vara klokt att bli vaccinerad mot rabies. Om du tillbringar mer än en månad i Serbien och/eller besöker skogs- och bergsområden, bör du även överväga vaccination mot fästingburen encefalit (TBE).

Serbiska läkare är oftast välutbildade, även om vårdanläggningar kan vara begränsade. Läkemedel är av god standard, även om de möjligen inte är lika lättillgängliga som i resenärernas hemländer. Det är rekommenderat att införskaffa en heltäckande sjukförsäkring som inkluderar hemtransport vid akuta lägen.

Pass

Pass eller nationellt ID-kort krävs för inresa i Serbien, och det ska vara giltigt vid inresedatumet.

Visum

Medborgare från de flesta västerländska länder behöver inte ett visum om de avser att stanna i Serbien i mindre än 90 dagar, men du bör kontrollera om detta gäller för medborgare i ditt hemland.

För vistelser längre än 90 dagar krävs ett tillfälligt uppehållstillstånd, detta kan inte införskaffas utanför Serbien utan måste ansökas om från den lokala polismyndighet som har befogenhet i området där du planerar att bo.

När du reser in i Serbien måste du säkerhetsställa att du får en inresestämpel från gränspolisen i ditt pass. De som har tillfälligt uppehållstillstånd (i landet mer än 90 dagar) bör även ha ett utresevisum samt uppehållsstämplar. Notera att om du försöker lämna Serbien utan de nödvändiga stämplarna och visum kan du bli åtalad för illegal immigration, få höga böter och möjligen fängelse. Du måste registrera dig hos den lokala polismyndigheten i staden/samhället där du kommer stanna inom 24 timmar av din ankomst till Serbien. Om du bor på hotell kommer du troligen bli automatiskt registrerad när du checkar in, detta bör dock säkerhetsställas. Att inte registrera sig kan leda till böter, arrest eller domstolsförhandlingar.  

Resenärer bör notera att det finns en avreseskatt på 1200 dinarer, detta är dock vanligtvis inkluderat i din biljett.

För ytterligare information, besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Serbien
  • Huvudstad: Belgrad (1 630 000) (2007 est)
  • Övriga större städer: Novi Sad (236,144) (2008 est), Niš (182,209) (2008 est), Kragujevac (154,309) (2008 est), och Subotica (101,237) (2008 est).
  • Religion: Ortodox kristendom
  • Tidszon: Central European Time (GMT+1 med sommartid)

Landets nödnummer

  • Polis: 192
  • Brandkår: 193
  • Ambulans: 194

Generell riskbedömning

Moderate

Landet är överlag säkert att resa till men överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Tjeckien

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language