Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Sudan

Översikt

Resor till Sudan innebär ett antal stora säkerhetshot mot internationella resenärer och investerare och presenterar en komplex, utmanande och dynamisk säkerhetsmiljö. År av rebellrörelser och konflikt i Darfur och de södra gränsregionerna har destabiliserat landet, med regeringen oförmögen att kontrollera stora delar av landet. Andra delar av landet har en lägre säkerhetsrisk, då regeringen agerat. Brottslighet i Khartoum är oftast inte våldsam. Vägsäkerheten är låg i hela Sudan. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att besöka en resehälsospecialist eller allmänläkare circa 4-6 veckor innan avresa till Sudan för den senaste information om rekomenderade vaccinationer. Du bör se till att dina vaccinationer mot influensa, vattkoppor, polio, mässling/påssjuka/röda hund och difteri/kikhosta/stelkramp är uppdaterade. Resenärer rekommenderas även att vaccineras mot hepatit A, tyfus, meningokock meningit och gula febern.

Resenärer som kommer vistas i landet i längre än 6 månader eller kommer komma i kontakt med lokalbefolkningen rekommenderas även att vaccinera sig mot hepatit B. Rabiesvaccination rekommenderas för de resenärer som kommer att komma i kontakt med djur, eller de som kommer tillbringa en längre period i landet.

Klorokin-resistent malaria förekommer i alla delar av Sudan. Du bör rådfråga din läkare om lämpligt malaria-profylax.

Utbrott av kolera är vanliga och även om de är vanligare i söder är alla regioner av landet i riskzonen. Koleravaccin, om tillgängligt, rekommenderas endast för högriskpersoner, såsom hjälparbetare, sjukvårdspersonal, och de som reser till avlägsna områden där koleraepidemier pågår. Alla resenärer bör vara uppmärksamma och vidta försiktighetsåtgärder gällande mat och dryck.

Allt vatten, förutom buteljerat, bör ses som en hälsorisk. Resenärer bör endast dricka vatten från flaska och kontrollera att korkar är oöppnade. Isbitar ska undvikas och man bör se till att frukt och grönsaker skalats och är ordentligt tillagade. Innan du äter eller dricker mjökprodukter kan du vilja verifiera att de pastöriserats.

Vårdinrättningar i Khartoum är av sämre standard än de i västvärlden, utanför huvudstaden finns det få alternativ och utrustning kan vara bristfällig. Det finns inga ambulanser, och mediciner är oftast inte tillgängliga – resenärer rekommenderas att ta med sig mediciner i märkta paket med ett brev från din läkare som förklarar vilka mediciner som tagits med och varför.

Resenärer uppmanas att ta ut omfattande rese- och sjukförsäkring före resan, som inkluderar evakuering i fall av medicinskt akutläge. Resenärer uppmanas att kontrollera att försäkringen täcker evakuering från Sudan, då somliga företag som påstår sig täcka hela världen inte arbetar i Sudan av säkerhets- eller logistikskäl.

Pass

Resenärer måste färdas på ett pass som är giltigt i minst sex månader.

Visum

Visum bör sökas före resa till Sudan. Ansökan sker genom din lokala sudanesiska ambassad eller konsulat. 

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sudan
  • Huvudstad: Khartoum
  • Religion: Islam
  • Tidszon: GMT+3

Landets nödnummer

  • Polis: 999
  • Brandkår: 999
  • Ambulans: 999

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language