Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Surinam

Reseförsäkring Surinam

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

De främsta säkerhetsriskerna i Surinam inkluderar en hög nivå av gatubrott, korruption och genomgripande problem med narkotikahandel. Spänningar kvarstår efter den civila konflikt som slutade 1992, då de största aktörerna från konflikten fortfarande är involverade i landets politik. Gränsdispyter existerar med grannländerna Franska Guinea, Guyana och Brasilien, även om risken att dessa dispyter leder till gränsöverskridande våldsamheter är låg.

Kriminella grupper är aktiva i hela landet, som används som ett transitland mellan drogproducerande och drogkunsemerande länder. Vägarna är dåliga, och olyckor rapporteras kontinuerligt, lokaltrafik i form av minibussar bör därför undvikas. Översvämningar utgör även ett stort hot, och utbrott av denguefeber i de centrala delarna av landet är vanliga.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en allmänläkare eller resehälsospecialist för den senaste informationen om de vacciner som krävs, minst 4-8 veckor innan avresa.

Följande vaccinationer rekommenderas: hepatit A, tyfus (för de som kan komma att äta och dricka utanför större hotell), hepatit B (för vistelser längre än 6 månader), rabies, mässlingen (om det inte getts tidigare) och stelkramp/difteri.

Ett vaccinationsintyg för gula febern krävs om man anländer inom fem dagar efter vistelse i ett land där sjukdomen rapporerats.

Resenärsdiarré är den vanligaste reserelaterade sjukdomen. Ta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder med vatten och mat. Drick endast vatten från förseglade flaskor. Det är även lämpligt att ta med sig anti-diarré läkemedel och vätskeersättning för att undvika uttorkning.

Följande sjukdomar är närvarande i Surinam: Denguefeber, filariasis, leishmaniasis, onchocerciasis och amerikansk trypanosamiasis. Dessa sjukdomar överförs via insekter som är närvarande i hela regionen.

Vårdinrättningar är extremt begränsade i Surinam. Standarden på hygien är väldigt låg och majoriteten av läkare och sjukhus kommer att förvänta sig kontant betalning i förväg. Om allvarliga medicinska problem uppstår rekommenderas det att lämna landet för att söka vård vid vårdinläggningar med högre standard.

Pass

Besökare till Surinam måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader efter inresa i landet.

Visum

Svenska medborgare måste ha ett visum för inresa i Surinam. Ansökningar kan göras online. Resenärer rekommenderas att kontakta närmaste Surinamska ambassad för mer information.

Surinam
  • Huvudstad: Paramaribo
  • Övriga större städer: Nieuw Nickerie, Wageningen och Nieuw Amsterdam
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: UTC - 4

Landets nödnummer

  • Polis: 115
  • Brandkår: 115
  • Ambulans: 115

Generell riskbedömning

Moderate

Landet är överlag säkert att resa till men överväg ytterligare rådgivning.

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language