Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Syrien

Översikt

Säkerhetssituationen i Syrien har helt kollapsat sedan inbördeskrigets början 2011. Regeringens tillslag mot oppositionsgrupper ledde till ett militärt angrepp på stadsområden i hela Syrien då oppositionsgrupperna tog till vapen. Kriget har lett till att miljontals syrier flytt sina hem i ett desperat försök att fly från en våldsam och kaotisk situation där jihadister, rebeller och regeringen slåss om kontrollen över landet. Islamiska staten (IS) styr de östra delarna av landet, regeringen har kontroll över de större städerna från Damaskus upp till Latakia, och ett flertal rebellgrupper kontrollerar territorium runt Aleppo. Alla tecken tyder på att landet kommer att kämpa i årtionden att återuppbygga sig, och det först efter att fredsavtal sluts. Detta kommer att kräva en längre period av internationellt bistånd.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Alla resenärer bör besöka antingen deras personliga läkare eller en resohälsospecialist 4-8 veckor innan avresa. Specifikt bör du se till att du har fått lämpliga boosters eller primärvaccination om du inte fått det tidigare, för: hepatit A, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund och stelkramp/difteri. Rabies och hepatit B kan också rekommenderas.

Intyg om gula febern-vaccination krävs om du anländer från ett riskområde för gula febern.

Om du planerar att bosätta dig i Syrien måste du ta ett aids test som måste administreras av ett godkänt regeringsjukhus.

Det finns en risk för malaria i Syrien, men det är begränsat till den norra gränsregionen i Hassakah provinsen.

Grundläggande medicinsk vård fanns i större städer före konflikten. Många läkare och sjukhus kommer att förvänta sig kontant betalning, oavsett om du har rese- och sjukförsäkring. Allvarliga medicinska problem kräver luftevakuering till ett land med modern medicinsk utrustning.

Pass

Pass krävs och måste vara gilitgt i minst tre månader efter inresa i Syrien. 

Visum

Visum måste erhållas före inresa. Alla resenärer som vill stanna i landet i mer än 15 dagar måste registrera sig hos den syriska immigrationsmyndigheten inom 15 dagar efter inresa. 

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Syrien
  • Huvudstad: Damascus
  • Övriga större städer: Aleppo, Homs, Hama, Latakia, Tartus
  • Religion: Islam (90 procent)
  • Tidszon: GMT +2

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 113
  • Ambulans: 110

Generell riskbedömning

Critical

Undvik alla resor till landet. Kontrollera med UD (Utrikesdepartementet).

Närmaste servicekontor

Europeiska ERV Stockholm

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language