Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Tadzjikistan

Reseförsäkring Tadzjikistan

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Säkerhetssituationen i Tadzjikistan är i stort sett lugn och risken för brottslighet måttlig. Däremot kan volatiliteter komma som en följd av regionala, sekteriska och politisk spänningar som har fortsatt att sjuda ända sedan det blev fred i landet 1997 efter ett fem år långt inbördeskrig. Landet är det fattigaste av de forna sovjetstaterna och det auktoritära politiska systemet är starkt beroende av ett system av stöd från andra stater. Detta, tillsammans med en låg nivå av tillhandahållande av offentliga tjänster, har bidragit till återkommande anfall av politiskt motiverat våld.

Territoriella tvister på gränsen till Kirgizistan och Uzbekistan har potential att trappas upp till väpnade konflikter.

Miljörelaterade risker är höga, främst från jordskred, översvämningar och jordbävningar. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resahälsospecialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen gällande de vaccinationer som rekommenderas ca 4-6 veckor före avresa till Tadzjikistan.

Resenärer bör ha följande vaccinationer: influensa, polio, vattkoppor, hepatit A, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund och difteri/kikhosta/stelkramp. Vaccinationer mot hepatit B och rabies uppmanas.

Fall av visceral och kutan leishmaniasis har rapporterats från ett antal områden; fästingburen feber har rapporterats; och mjältbrand och brucelllos har rapporterats från den södra delen av landet.

Det rekommenderas att undvika att dricka kranvatten om det inte har kokats, filtrerats eller kemiskt descinficerats. Du bör inte dricka drycker från flaskor som inte öppnats framför dig, eller drycker med is i. Det rekommenderas även att inte äta frukt eller grönsaker om de inte skalats eller kokats. Undvik färdiglagad mat som inte längre är rykande het, lagad mat som lämnats vid rumstemperatur är särskilt farligt.

Undvik även opastöriserad mjölk och produkter som har tillverkats från detta, och rå eller dåligt tillagad fisk och kött. 

Vi rekommenderar att du har tillräckligt med läkemedel som du kan behöva med dig på din resa. Förvara dem i sin ursprungliga förpackning och i ditt handbagage.

Tadzjikistan har dåliga vårdinrättningar och brist på grundläggande matierial och utrustning. Det finns en risk för malaria på sommaren i Chatlonregionen och i södra Gorno-Badakhshan. Profylax rekommenderas för alla områden under 2 500 meters höjd över havet, särskilt länds den södra gränsen i Khatlon Oblast, centrala delarna (Dushanbe), i väst (Gorno-Badakhshan), och de nordliga områdena.

 

Det rekommenderas att du skaffar dig en heltäckande rese- och sjukförsäkring innan du reser, men din försäkring kommer sannolikt inte att täcka behandling på de flesta vårdinrättningar i landet. De flestal läkare och sjukhus förväntar sig kontant betalning, oavsett om du har reseförsäkring. Livshotande medicinska problem kan kräva evakuering till ett land med modern medicinsk utrustning, då sjukvården i Tadzjikistan är ytterst begränsad.

Det finns allvarliga brister på basläkemedel, inklusive antibiotika och engångsnålar. Vissa sjukhus har inte ens alltid el och rinnande vatten.

Pass

Pass krävs för inresa och måste vara giltigt i minst sex månader efter beräknat utresedatum. Passet måste även ha minst två tomma sidor för visumet. 

Visum

Visum krävs innan resa om du är medborgare i Sverige, Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, eller USA.

Vissa nationaliteter kan erhålla ett visum vid ankomst till Dushanbe flygplats, men regeringen planerar att endast tillåta visum som erhållts innan inresa. Därför rekommenderar vi att du kontaktar närmaste tadzjikiska ambassad för den senaste informationen om hur du ansöker om visum. Det tar ungefär 7 till 10 arbetsdagar att få ett standardvisum. Expressvisum utfärdas på ca 2 till 3 arbetsdagar.

 En inbjudan, antingen officiell eller privat, vara nödvändig för besök till Tadzjikistan. Visum annat än turistvisum kräver registrering vid konsulära avdelningen för utrikesministeriet i Dunshanbe inom tre dagar efter ankomsten.

Speciella visum måste även erhållas för resenärer som vill besöka Gorno-Babakhshan regionen (Pamir).

Ditt första visum kommer endast vara giltigt i en månad. Om du behöver ett visum för en längre period bör du nämna detta i din ansökan då förlängningar endast kan utfärdas av tadzjikiska utrikesdepartementet (UD).

Transitvisum för Tadzjikistan är vanligtvis giltigt i tre dagar.

Resenärer är skyldiga att bära pass tillsammans med deras visum vid alla tillfällen.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Tadzjikistan
  • Huvudstad: Dushanbe (575,900)
  • Övriga större städer: Khujand (155,000), Kulob (94,000), och Qurghonteppa (71,000)
  • Religion: Islam (98 procent; 95 procent Sunni, 3 procent Shi'a)
  • Tidszon: UTC+5

Landets nödnummer

  • Polis: 02
  • Brandkår: 01
  • Ambulans: 03

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Moscow

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language