Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Tjeckien

Reseförsäkring Tjeckien

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Republiken Tjeckien har genomgått en snabb förändring efter det forna Sovjets fall och är nu medlem i både EU och NATO. Dess fredliga och smidiga separation från Slovakien 1993 har försäkrat att hot rörande väpnad konflikt och uppror är försumbart. Även om Tjeckiska Republiken spelar en viktig roll i FN:s och NATO:s operationer i Afghanistan och andra ställen är hotbilden liten. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer är rekommenderade att konsultera en resehälsospecialist eller almänläkare för att få den senaste informationen om rekommenderade vaccinationer ungefär 4-6 veckor innan avresa till Tjeckien.

Observera att en giltig resehälsoförsäkring som har täckning för kostnader om minst 30 000 euro krävs för att resa in i Tjeckien. Europeiska medborgare bör skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC), vilket inte är detsamma som sjuk- eller reseförsäkring, men som ger samma rätt till akut sjukvård som tjeckiska medborgare. Vissa sjukhus erkänner inte EHIC-kort.

Alla utländska medborgare som lever och arbetar i Tjeckien måste ha privat sjukförsäkring.

Den huvudsakliga hälsorisken kommer från Hepatit A. Det förekom utbrott av viruset i Prag och centrala Bohemia under 2008.

Fästingburen encefalit är vanligt i landsbygds- och skogsområden, men enbart under sommaren. Om du planerar att besöka sådana regioner bör du söka råd angående vaccinationer.

Förekomsten av HIV/AIDS är relativt låg. Utöva normala förebyggande åtgärder för att undvika kontakt med viruset.

Både statliga och privata vårdinrättningar håller hög standard i Tjeckien. Behandlingar inklusive akutvård kräver kontant betalning vid intagning.
Många vårdinrättningar i Tjeckien är jämförbara med de i andra västerländska länder med liknande nivåer på tillgängliga tjänster. Språkförbistring kan skapa problem i kontakt med vårdnadsgivare. Tyska talas av många som andraspråk, likaså ryska, men engelsktalande vårdpersonal kanske inte finns tillgängliga vid vårdinrättningar.

Pass

EU-medborgare måste resa på ett pass som är giltigt under hela vistelsen. Ytterligare giltighetstid efter vistelsen behövs inte. Medborgare från icke-EU länder måste färdas på pass som är giltiga i minst 90 dagar efter beräknat utresedatum från Tjeckien.

Visum

Tjeckien är medlem i EU och Schengenområdet, och därför behöver inte europeiska medborgare ett visum för att resa till landet. Reglerna varierar för medborgare från länder utanför EU. Kanadensiska, amerikanska, australienska och nya zeeländska medborgare behöver inget visum för vistelser upp till 90 dagar. Andra restriktioner kan gälla för resenärer från andra länder.

Dock behöver resenärer från dessa länder ha pass stämplade när de anländer till Schengenområdet.

Resenärer från icke-Schengen stater är föremål för identitetskontroller på flygplatsen. Resenärer som planerar att bo i privata boenden längre än 30 dagar måste registrera sig på den lokala polisstationen inom tre dagar efter ankomst.

Turistvisum: Behövs ej för EU-medborgare. Krävs för andra
Affärsvisum: Krävs
Studentvisum: Krävs (för vistelser över 90 dagar)
Arbetsvisum: Krävs

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Resenärer kan finna information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Republiken Tjeckien på European Commission Visa Policy website.

Tjeckien
  • Huvudstad: Prag (1 223 368)
  • Övriga större städer: Ostrava (1 250 000) Brno (1 143 400)
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: Centraleuropeisk tid (GMT+1 med sommartid)

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Tjeckien

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language