Reseförsäkring Turkiet

Reseförsäkring Turkiet

Ska du resa till Turkiet? Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att skaffa en reseförsäkring som ersätter om man skulle bli sjuk eller skada sig. Tänk dock på att reseförsäkringen inte gäller i områden dit UD avråder från resa (med undantag om avrådan gäller covid-19).

* Standarden på sjukhusen i Turkiet varierar. De offentliga sjukhusen har en lägre kvalité än den vi är vana vid i Sverige, de privata sjukhusen håller dock oftast europeisk standard. De flesta sjukhusen kräver betalning i förskott för vård. Det är därför viktigt att ha en försäkring som täcker för sjukvård när man besöker landet.

Köp försäkring här

Fakta om Turkiet som resmål

Allmän information

Turkiet är ett fascinerande land som är beläget på gränsen mellan två kontinenter - Europa och Asien. Landet erbjuder en rik blandning av kultur, historia och natursköna landskap. Med sina antika ruiner, vackra kustlinjer och livliga marknader är Turkiet ett populärt resmål för turister från hela världen.

Populära städer och regioner

 • Istanbul: Turkiets största stad, känd för sina historiska landmärken som Hagia Sofia och Blå moskén.
 • Ankara: Huvudstaden med moderna museer och Atatürks mausoleum (Anitkabir).
 • Antalya: En kuststad med fantastiska stränder och antika ruiner.
 • Kapadokien: Känd för sina unika bergsformationer och luftballongturer.
 • Izmir: En stor hamnstad med en livlig atmosfär och historiska sevärdheter.

Klimat och väder

Turkiet har ett varierande klimat beroende på region. Medelhavsområdet har varma somrar och milda vintrar, vilket gör det idealiskt för bad och sol under sommarhalvåret. Regionerna i inlandet kan uppleva både heta somrar och kalla vintrar. Den bästa tiden att besöka Turkiet är mellan april och oktober, när vädret är mest behagligt.

Säkerhet

Turkiet är generellt sett säkert för turister, men det är viktigt att vara medveten om eventuella politiska spänningar och demonstrationer. Vanliga försiktighetsåtgärder mot ficktjuvar bör också vidtas i större städer och turistområden.

Tidszon

Turkiet ligger i tidszonen Turkey Time (TRT), vilket innebär att Turkiet ligger en timme före Sverige under vintertid och två timmar före under sommartid.

Populär mat och dryck

 • Kebab: En välkänd rätt med grillat kött, ofta serverat med ris eller bröd.
 • Meze: Smårätter som ofta serveras innan huvudmåltiden.
 • Baklava: En söt dessert gjord av filodeg, nötter och honung.
 • Raki: En traditionell anislikör som ofta dricks med vatten och is.
 • Turkiskt te och kaffe: Dessa drycker är en stor del av den turkiska kulturen.

Vanliga fraser på turkiska

 • Hej: Merhaba [MEHR-ha-ba]
 • Hejdå: Hoşçakal [HOSH-cha-kal]
 • Tack: Teşekkür ederim [Teh-shehk-ÜR eh-deh-REEM]
 • Hur mår du?: Nasılsın? [NAH-suhl-suhn]
 • Ja: Evet [EH-vet]
 • Nej: Hayır [HAH-yuhr]
 • Skål: Şerefe [Sheh-reh-FEH]

Viktiga restips

 • Kontanter och kort: I Turkiet är det vanligt att använda både kontanter och kreditkort. Kontanter är dock att föredra i mindre butiker och på lokala marknader.
 • Dricks: Det är vanligt att ge dricks på restauranger, cirka 10-15% av notan.
 • Klädsel: Klä dig anständigt när du besöker religiösa platser som moskéer. Kvinnor bör täcka huvudet, armarna och benen.
Landsinformationen nedan är maskinöversätt av vår partner.*

Översikt

Huvudstad: Ankara (5 445 026 invånare)
Andra städer: Istanbul, Izmir, Antalya, Bursa
Folkmängd: 84339000
Religion: Islam
Tidszon: UTC+03:00 (TRT)
Körsida: höger
Telefonnummer: +90
Elkontakt(ar): Schuko, Europlug

De centrala säkerhetshoten väpnade konflikter, uppror och terrorism är fortfarande relevanta med tanke på Turkiets geografiska närhet till konfliktområden, särskilt Syrien och Irak. Områden längs den syriska gränsen är särskilt instabila på grund av gränssammandrabbningar, rörelser av militanta styrkor och flyktingar. Under 2018 och 2019 har turkiska arméstyrkor och turkiskt stödda islamistiska militanta grupper genomfört två stora invasioner av gränsområden som innehas av främst kurdiska styrkor. Angripare som tillhör Islamiska staten har genomfört flera attacker i turkiska städer de senaste åren. Turkiska operationer i främst kurdiska områden i Syrien kan leda till ökad fiendskap och risk för attacker från PKK-militanter.

Stora protester kan uppstå och orsaka betydande störningar. De senaste årens protestvågor har ofta fokuserats på områdena Geziparken och Taksimtorget i Istanbul. Protester har regelbundet resulterat i förtryck, efter ett mönster av ökad auktoritärism från regeringen under det senaste decenniet, vilket har lett till ytterligare oro. Spänningarna har ökat ytterligare efter ett försök till militärkupp i juli 2016. Den snabba ökningen av regeringens förtryck, godtyckliga massgripanden och indikationer på att regeringen inskränker Turkiets sekulära tradition kan leda till fortsatt oro på lång sikt.

Turkiet är det mest aktiva området i Medelhavsområdet när det gäller jordbävningsaktivitet. Den 6 februari 2023 drabbade en magnitud 7,8 södra och centrala regionen, sedan följt av hundratals efterskalv dagar efter. Jordbävningen var den dödligaste jordbävningen i landets historia och lämnade över 40 000 dödsoffer. Tio provinser i Turkiet är drabbade av jordbävningarna. Dessa är: Kahramanmaras, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Sanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye och Adana. Tillgången till de drabbade områdena är för närvarande begränsad till hjälpfordon.

Pengar

Valutan i Turkiet är den turkiska liran, bestående av 100 Kurus.

Pengar kan enkelt bytas i postkontor, affärer och hotell. Banker är också ett alternativ, även om byte av pengar kan det visa sig relativt svårt. Många utländska valutor accepteras också i butiker, hotell och restauranger i turistområden.
Kredit- och betalkort accepteras nästan överallt. Bankomater finns i nästan varje stad.

Kommunikationer

Den internationella landskoden för Turkiet är 90.

Områdekoder:

Ankara 312
Istanbul Asya (Asiens sida) 216
Istanbul Avrupa (Europa sida) 212
Izmir 232
Adana 322
Trabzon 462
Malatya 422
Gaziantep 851
Erzurum 442
Kayseri 352
Bursa 224

Det billigaste sättet att ringa är från PTT-posten (postkontor) telefonkabiner som finns överallt. Dessa kan drivas med hjälp av telefonkort eller stora kreditkort.

De flesta hotell erbjuder trådlöst internet (Wifi). Vissa kaféer och restauranger i stora städer erbjuder Wifi-tillgång. De största flygplatserna erbjuder Wifi, men inte gratis.

Elektricitet

Turkiet använder runda, tvåstiftskontakter. Elektriciteten går på 230V på 50Hz-cykler. Elförsörjningen är i allmänhet konstant och säker att använda.

Fysisk

Landet gränsar till många andra; till dess nordvästra är Bulgarien; i väst gränsar den till Grekland; i söder och sydost gränsar det Irak och Syrien; och i östra Turkiet gränsar Georgien, Armenien, Iran och den aserbajdsiska exclaven av Nakhichevan. Den norra gränsen går in i Svarta havet; i väst ligger Egeiska havet; och i söder ligger Medelhavet och ön Cypern, som Turkiet delar med Grekland.

Turkiet har en varierad terräng, vilket är ett direkt resultat av den komplexa och pågående seismiska verksamheten i området. Den del av landet som ligger i Asien, som vanligtvis kallas Anatolien, består av en hög central platå som övergår från platt till mer robust terräng som en österut. Denna platå ligger mellan Köroglu och Öst-Svartahavets bergskedja i norr och Taurusbergen i söder. Den östra regionen i Turkiet är också bergig, inklusive Turkiets högsta topp, Mount Ararat (5 165m), och källorna till Eufrat, Tigris och Aras.

Pass

Pass måste vara giltigt i sex månader från det datum du anländer i Turkiet, och vara giltigt i minst tre månader efter ditt planerade avgångsdatum.

Visum

Visum krävs ofta för att resa in i Turkiet, även om medborgare i vissa nationer, såsom Frankrike och Tyskland, inte behöver dem för vistelser som är kortare än 90 dagar. För vissa passinnehavare kan visum för flera inresor 90 dagar köpas. Det är viktigt att notera att den turkiska regeringen slutade tillhandahålla visum vid ankomst för ett antal utländska medborgare från och med den 28 oktober 2018. E-visumkiosker på någon flygplats i Istanbul kommer inte att vara tillgängliga från samma datum. Kontakta ditt lokala turkiska konsulat för att bekräfta om du behöver ansöka om visum innan resan.

De som vill stanna längre än tre månader måste skaffa visum från en turkisk ambassad före avresan. De måste också ansöka om uppehålls-/arbetstillstånd inom en månad efter ankomsten till Turkiet.

Resenärer bör se till att de får de erforderliga stämplarna i sina pass när de reser in i Turkiet innan de går över till inrikesflyg för att undvika komplikationer när de avgår från Turkiet. Besökare har fängslats tidigare för att inte ha rätt stämplar i sina pass.

Vårdinrättningar

Medicinsk utrustning i Turkiet kan variera mycket. De största städerna som Istanbul, Izmir och Adana har några moderna privata sjukhus med välutbildad personal som i allmänhet uppfyller västerländska normer. Landsbygdens faciliteter kan dock vara mer grundläggande och kanske inte uppfyller västerländska normer. Det kan dock fortfarande finnas vissa allvarliga förhållanden som inte kan behandlas i landet.

Hälsoproblem

Resenärer rekommenderas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare (GP) för att få den senaste informationen om vilka vacciner som rekommenderas cirka 4-8 veckor före avresan till Turkiet. Se till att du är uppdaterad om rutinvacciner innan din resa. Följande vaccinationer rekommenderas: mässling-påssjuka-röda hund (MMR), stelkramp-difteri-kikhosta, polio och influensa. Resenärer kan också överväga vaccinationer för hepatit B och rabies, beroende på detaljerna för deras resa.

Leishmaniasis är endemisk i Turkiet.

Risk för West Nile Virus finns i Turkiet. Insektsskyddsåtgärder bör användas inklusive användning av spray som innehåller DEET.

Malariarisk finns bara i den sydöstra delen av landet. Det finns ingen malariarisk i de västra och sydvästra områdena där turismen är koncentrerad.

Vaccination mot tyfoidfeber rekommenderas när man åker utanför de områden som vanligtvis besöks av turister, som t.ex. när man reser mycket i landets inre, för personer med arbetsuppgifter i avlägsna områden eller resenärer som besöker under längre perioder.

Resenärer bör vara medvetna om riskerna förknippade med resenärers besvär som diarré. Resenärer måste vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder när de dricker vatten eller äter mat inom landet och endast dricka vatten från förseglade flaskor som erhållits från en ansedd källa. På samma sätt, undvik isbitar eftersom det kan vara framställt av kranvatten, eller produkter tvättade i lokalt vatten om det inte har skalats eller kokats.

Det är lämpligt att ta med medicin mot diarré och orala rehydreringssalter för att förhindra uttorkning.

Tuberkulos är mycket endemisk i Turkiet.

Efter den senaste jordbävningen i den södra regionen är mat- och vattenburna sjukdomar och luftvägsinfektioner en risk under den kommande perioden, med potential att orsaka utbrott.

Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.


Turkiet
Landets nödnummer
Polis:
112
Brandkår:
112
Ambulans:
112

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
 • Afghanistan
 • Albanien
 • Algeriet
 • Amerikanska Jungfruöarna
 • Amerikanska Samoa
 • Andorra
 • Angola
 • Anguilla
 • Antarktis
 • Antigua och Barbuda
 • Argentina
 • Armenien
 • Aruba
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Bahamas
 • Bahrain
 • Bangladesh
 • Barbados
 • Belarus
 • Belgien
 • Belize
 • Benin
 • Bermuda
 • Bhutan
 • Bolivia
 • Bonaire
 • Bosnien-Hercegovina
 • Botswana
 • Bouvetön
 • Brasilien
 • Brittiska Jungfruöarna
 • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
 • Brunei
 • Bulgarien
 • Burkina Faso
 • Burma (Myanmar)
 • Burundi
 • Caymanöarna
 • Centralafrikanska republiken
 • Chile
 • Colombia
 • Cooköarna
 • Costa Rica
 • Curaçao
 • Cypern
 • Danmark
 • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
 • Djibouti
 • Dominica
 • Dominikanska Republiken
 • Ecuador
 • Egypten
 • Ekvatorialguinea
 • El Salvador
 • Elfenbenskusten
 • Eritrea
 • Estland
 • Etiopien
 • Falklandsöarna
 • Fiji
 • Filippinerna
 • Finland
 • Frankrike
 • Franska Guyana
 • Franska Polynesien
 • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
 • Färöarna
 • Förenade Arabemiraten
 • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
 • Gabon
 • Gambia
 • Georgien
 • Ghana
 • Gibraltar
 • Grekland
 • Grenada
 • Grönland
 • Guadeloupe
 • Guam
 • Guatemala
 • Guinea
 • Guinea-Bissau
 • Guyana
 • Haiti
 • Heardön och McDonaldöarna
 • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
 • Honduras
 • Hongkong
 • Indien
 • Indonesien
 • Irak
 • Iran
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Italien
 • Jamaica
 • Japan
 • Jordanien
 • Julön
 • Kambodja
 • Kamerun
 • Kanada
 • Kap Verde
 • Kazakstan
 • Kenya
 • Kina
 • Kirgizistan
 • Kiribati
 • Kokosöarna
 • Komorerna
 • Kosovo
 • Kroatien
 • Kuba
 • Kuwait
 • Laos
 • Lesotho
 • Lettland
 • Libanon
 • Liberia
 • Libyen
 • Lichtenstein
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Macao
 • Madagaskar
 • Malawi
 • Malaysia
 • Maldiverna
 • Mali
 • Malta
 • Marocko
 • Marshallöarna
 • Martinique
 • Mauretanien
 • Mauritius
 • Mayotte
 • Mexiko
 • Mikronesiska federationen
 • Moçambique
 • Moldavien
 • Monaco
 • Mongoliet
 • Montenegro
 • Montserrat
 • Namibia
 • Nauru
 • Nederländerna
 • Nepal
 • Nicaragua
 • Niger
 • Nigeria
 • Niue
 • Nordkorea
 • Nordmakedonien
 • Nordmarianerna
 • Norfolkön
 • Norge
 • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
 • Nya Zeeland
 • Oman
 • Pakistan
 • Palau
 • Panama
 • Papua Nya Guinea
 • Paraguay
 • Peru
 • Pitcairn
 • Polen
 • Portugal
 • Puerto Rico
 • Qatar
 • Republiken Kongo
 • Réunion
 • Rumänien
 • Russia (East of Ural)
 • Rwanda
 • Ryssland
 • Saint Barthelemy
 • Salomonöarna
 • Samoa
 • San Marino
 • São Tomé och Príncipe
 • Sate of Palestine
 • Saudiarabien
 • Schweiz
 • Senegal
 • Serbien
 • Seychellerna
 • Sierra Leone
 • Singapore
 • Sint Maarten
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Somalia
 • Spanien
 • Sri Lanka
 • St Helena
 • St Kitts och Nevis
 • St Lucia
 • St Pierre och Miquelon
 • St Vincent och Grenadinerna
 • Storbritannien
 • Sudan
 • Surinam
 • Svalbard och Jan Mayen
 • Sverige
 • Swaziland
 • Sydafrika
 • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
 • Sydkorea
 • Sydsudan
 • Syrien
 • Tadzjikistan
 • Taiwan
 • Tanzania
 • Tchad
 • Thailand
 • Tjeckien
 • Togo
 • Tokelauöarna
 • Tonga
 • Trinidad och Tobago
 • Tunisien
 • Turkiet
 • Turkmenistan
 • Turks- och Caicosöarna
 • Tuvalu
 • Tyskland
 • Uganda
 • Ukraina
 • Ungern
 • Uruguay
 • USA
 • Uzbekistan
 • Vanuatu
 • Vatikanen
 • Venezuela
 • Vietnam
 • Västra Sahara
 • Wallis och Futunaöarna
 • Yemen
 • Zambia
 • Zimbabwe
 • Åland Islands
 • Österrike
 • Östtimor
 • Asien
 • Afrika
 • Europa
 • Sydamerika
 • Nordamerika inkl. USA
 • Nordamerika exkl. USA
 • Oceanien
 • England
 • Skottland
 • Wales
Dölj val Dölj
 • {{originalfilename}} x

Närmaste servicekontor

Euro-Center Istanbul

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.