Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Uganda

Reseförsäkring Uganda

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Uganda är ett relativt stabilt land och fortsätter att locka utländska besökare och kommersiella investeringar. Landet styrs av presidet Yoweri Museveni sedan 1986, landet domineras av hans National Resistance Movement (NRM) och trots att landet vill ge en bild av att vara en demoktrati med flera partier kvävs oppositionen och presidenten visar växande autkoritära tendenser. Uganda har dock en aktiv politisk opposition och detta förväntas öka i styrka i upptakten till president- och parlamentsvalet i februari 2016. Som ett resultat räknas politiskt förtryck öka ytterligare och politist instabilitet kommer att växa då medlemmar i NRM tävlar för att vinna över Museveni, när han så småningom avgår. Han har dock inte visat någon indikation på att avgå och chanserna för ett fritt och rättvist val minskar därför.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör alltid söka medicinska råd för uppdaterad information angående hälsorisker innan de reser till Uganda.

Vaccinationer för Uganda inkluderar hepatit A och B, polio, mässling/påssjuka/röda hund (MMR), stelkramp – difteri, tyfus, meningokocker och gula febern. Vaccinering mot rabies bör övervägas för vissa aktiviteter.

Malaria är ett utbrett problem i Uganda och besökare bör därför vidta alla vanliga försiktighetsåtgärder, såsom myggnät (nät som behandlats med insektsmedel rekommenderas), insektsavvisande krämer och sprayer, och profylax rekommenderas också.

Tarmproblem såsom diarré kan vara dehabiliterande för utländska resenärer. Du bör därför vara försiktig med vad du äter och dricker. Frukt och grönsaker, speciellt sallader, bör undvikas, om de inte förberetts i kök med hög standard. Kranvatten bör undvikas, och man bör vara försiktig när man äter i resturanger och kaféer i landet. Mat från gatustånd bör undvikas.

HIV/AIDS är utbrett i Uganda och resenärer bör vidta vanliga försiktighetsåtgärder.

Den ugandiska sjukvården är begränsad i jämförelse med västerländsk standard. Faciliteter av en rimlig standard är begränsade till de större städerna; skulle allvarlig sjukdom eller olycka inträffa kan evakuering med ambulanshelikopter komma att krävas. Resenärer uppmanas att teckna omfattande rese- och sjukförsäkring före resan, men den kan komma att inte accepteras på vissa platser. För betalning för sjukvård kan amerikanska dollar vara användbara. Resenärer rekommenderas starkt att ta med sig en tillräcklig mängd bas- och förebyggande läkemedel, då den lokala tillgången kan vara begränsad.

Pass

Besökare till Uganda måste färdas på ett pass som är giltigt i minst 6 månader.

Visum

Visum kan erhållas från Ugandas ambassader, eller från inreseplats. Det är starkt rekommenderat att erhålla visum innan inresa, på grund av den tid det tar för Ugandas myndigheter att behandla din ansökan. Du kan även få visum för flera inresor.  Resenärer som vistas i landet efter visumets datum kan få böter eller arresteras, men de kan ansöka om förlängning av visum vid Ugandas immigrationskontor på Jinja Road i Kampala. 

Alla besökare (en inresa, studenter eller affärsresenärer) måste alltid ha ett giltigt visum, förutom medborgare från dessa länder: 

Angola, Antigua, Bahamas, Barbados, Belize, Burundi, Komorerna, Cypern, Eritrea, Fiji, Gambia, Grenada, Italien (Endast de med Diplomatpass), Jamaica, Irland, Kenya, Lesotho, Malawi, Malta, Mauritius, Madagascar, Rwanda, Seychelleerna, Sierra Leone, Singapore, Solomon Öarna, St. Vincent och Grenadinerna, Swaziland, Tanzania, Tonga, Vanuatu, Zambia och Zimbabwe.

Du måste uppvisa vaccinationsintyg för gula febern.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Uganda
  • Huvudstad: Kampala
  • Övriga större städer: Jinja, Entebbe
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: GMT+3

Landets nödnummer

  • Polis: 999
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language