Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Ukraina

Översikt

Ukrainas säkerhetssituation har försämrats i efterdyningarna av Euromaidan protesterna i Kiev under november 2013, samt krigsutbrottet med de rysk-backade separatisterna i öster. Stabiliteten har dock förbättrats efter att Minskfördraget slöts i februari 2015, men det finns en risk att fördraget försvagas, utöver dess redan bräckliga tillstånd. Ryssland har kapaciteten att trappa upp våldet hos medgörliga separatiststyrkor genom soldater gömda inne i östra Ukraina, trots Kremls försäkringar om det motsatta. Huvudstaden och de västliga städerna bedöms för nuvarande som stabila, förutom enstaka protester och sällsynta attacker. Resenärer bör undvika alla protester och större folksamlingar. Trots befolkningens ilska över problemet så är korruptionen utbredd och utgör den största utmaningen för organisationer som gör affärer i Ukraina.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Besökare bör kontakta en läkare eller vårdcentral innan avresa till Ukraina för att säkerhetsställa att de lämpliga vaccinationerna är uppdaterade.  

Individer som inte har blivit vaccinerade mot stelkramp och difteri under det senaste årtiondet råds att uppdatera sitt skydd, då ett utbrott av difteri skedde i Ukraina under 1990-talet och under sommaren 2008.

Hepatit A och B vaccinering är också rekommenderat, tyfusvaccin rekommenderas för de som planerar att äta mat på anläggningar utanför deras hotell.

Vaccination för MPR (mässlingen/påssjuka/röda hund) rekommenderas, och resenärer bör även överväga vaccinering mot rabies om resor till landsbygden kommer att ske. Resenärer bör även skydda sig mot fästingbett.

Kolera och vattenburna parasiter kan utgöra ett problem i de södra regionerna av Ukraina. På grund av detta rekommenderas besökare att inte dricka kranvattnet, utan bara använda buteljerat vatten.

Reseförsäkring rekommenderas starkt för besökare i Ukraina. De bör dock varam medvetna om att mer allvarliga hälsoproblem kan kräva vård i ett annat land.  I allmänhet är vården problematisk, och medicinska förnödenheter är ofta begränsade. Även om resenärer har försäkring kan läkare be om kontantbetalning.

Besökare uppmanas också att bära med sig alla mediciner de behöver, eftersom det kan finnas begränsad tillgång i Ukraina. De bör dock först säkerhetsställa att läkemedlet är lagligt i Ukraina.

Pass

Pass krävs för inresa i Ukraina. Pass ska vara giltiga under hela din vistelse, om du reser utan visum.

Visum

Visum krävs inte för de EU medborgare, amerikanska och kanadensiska medborgare som besöker Ukraina som turister, i affärer eller som studenter. Om du planerar att stanna längre än tre månader så bör du införskaffa ett visum innan avresa.

Australiensare måste införskaffa ett visum innan inresa i landet.  

Eftersom den ukrainska regeringen inte erkänner dubbelt medborgarskap så bör de med dubbelt medborgarskap vara medvetna om sina visumkrav.

Besökare uppmanas att deklarera alla kontanter som de bär, liksom deras värdesaker, då icke-deklarerade saker kan konfiskeras enligt ukrainska tullbestämmelser.

Så fort besökare kliver in på ukrainsk mark så behöver de registrera sig hos ukrainska myndigheter genom att skriva under ett immigrationsdokument hos tullmyndigheten.

Besökare bör också vara medvetna om att ett ryskt visum krävs om de vill resa till Ryssland från Ukraina, och vice versa.

Smycken och objekt av historiskt värde och betydelse får inte lämna landet, enligt nationell lag. Straffen inkluderar böter och fängelse om dessa lagar inte efterföljs.

För ytterligare information, besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/ 

Ukraina
  • Huvudstad: Kiev (2 819 566)
  • Övriga större städer: Kharkiv, Dnipropetrovsk, Odessa och Donetsk
  • Religion: Ortodox kristendom
  • Tidszon: GMT+2

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Elevated

Undvik icke-nödvändiga resor till landet. Vi rekommenderar att man kontrollerar med UD (Utrikesdepartementet).

Närmaste servicekontor

Euro-Center Moscow

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language