Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Ungern

Reseförsäkring Ungern

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Ungern är en säker destination för resenärer. Ungerns övergång från kommunism till kapitalism under 1990-talet resulterade i att landet blev en medlem i EU och NATO, med ambitioner att ansluta sig till euron. Dock har de ekonomiska förhållandena med inflation och hög statsskuld inneburit att det är osannolikt att forinten ersätts av euron innan 2020. Fortsatt framgångsrika förhandlingar med dess många grannar har inneburit att territoriella konflikter minskat i allvar, även om bråk bryter ut ibland över Ungerns minoritetsbefolkningar i angränsade länder angående frågor om ökad invandring. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att kontakta en läkare eller vårdcentral 4-5 veckor innan avresa för att få den senaste informationen angående vilka vaccin som rekommenderas. Resenärer bör ha vaccinering mot influensa, vattkoppor, polio, MPR (mässling, påssjuka, röda hund), hepatit A och B samt stelkramp - difteri innan avresa till Ungern.

Att dricka vatten från kranen är accepterat och säkert i de stora städerna, även om vattenkvaliteten i mer rurala områden kan ifrågasättas. Det är rekommenderat att bära med sig buteljerat vatten när man reser till de mer isolerade regionerna i Ungern.

Medicinsk vård i Ungern ses generellt som kompetent, men sjukhusfaciliteterna och sjuksköterskeresurserna är inte jämförbara med många västerländska länder. Läkare är väl utbildade och många, speciellt i Budapest, talar engelska. Dock kommer mer komplicerade sjukdomar och ingrepp med stor sannolikhet innebära evakuering till ett grannland.

Sjukhus förväntar sig vanligtvis direkt betalning i kontanter för sjukvård, oavsett reseförsäkring. Apotek är kontrollerade av EU och innehåller majoriteten av förnödenheter. Service är tillgängligt 24 timmar om dygnet i huvudstaden.

Pass

Ett pass krävs av alla utländska nationaliteter för inresa i Ungern, bortsätt från EU-medborgare och har ett giltigt nationellt ID-kort från EU. Det är rekommenderat att ta kontakt med de relevanta myndigheterna angående inresa i landet. 

Visum

Medborgare i EU, USA, Australien och Kanada är tillåtna att stanna i landet i upp till 90 dagar utan ett visum. EU-medborgare behöver registrera sig för vistelser längre än 90 dagar. Resenärer från andra länder bör kontakta den närmsta ungerska diplomatiska delegationen för att förvissa sig om visumkrav.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Resenärer kan finna information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Ungern på European Commission Visa Policy website.

Ungern
  • Huvudstad: Budapest (1 702 297).
  • Övriga större städer: Debrecen (204,297), Miskolc (178,950) and Szeged (167,039)
  • Religion: Katolicism
  • Tidszon: Central European Time (GMT+1 med sommartid)

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Tjeckien

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language