Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Vanuatu

Reseförsäkring Vanuatu

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Republiken Vanuatu är en önation i södra Stilla havet. Trots att flertalet ändringar nyligen skett i regeringen ses Vanuatu fortfarande som ett av de mest stabila och fredliga länderna i regionen. ­

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera en läkare eller resehälsospecialist minst 4-8 veckor innan avresa för den senaste informationen om de vacciner som krävs. Resenärer bör se till att följande vaccinationer är uppdaterade: mässling/påssjuka/röda hund och stelkramp/difteri.

Följande vaccinationer rekommenderas även: hepatit A, tyfus och hepatit B (för de som kommer att komma i kontakt med lokalbefolkningen).

För att reducera risken för kolera, tyfus och andra vattenburna sjukdomar bör kranvatten undvikas och även vatten ur flaskor som inte är förseglade. Använd inte isbitar i drycker. Buteljerat vatten bör endast köpas från större affärer. Var vaksam när du äter fisk och skaldjur eftersom viss fisk kan innehålla giftiga biotoxiner även efter att de tillagats. Barracuda är ett exempel på detta.

Ta med dig antibiotika och anti-diarré läkemedel och använd dessa vid första tecken på diarré.

Malara existerar i landet. Profylax med lariam, malarone eller doxycyklin rekommenderas för alla resenärer.

Vårdinrättningar i Vanuatu är begränsade. På grund av bristen på läkemedel och utrustning kan de flesta kliniker, även de internationella, endast hantera mindre allvarliga olyckor och sjukdomar. Medicinsk evakuering till Australien eller Nya Zealand kommer ofta att krävas vid allvarligare olycka eller sjukdom. Det rekommenderas starkt att teckna heltäckande rese- och sjukförsäkring, men även vara medveten om att de flesta vårdinrättningar kommer att kräva kontant betalning. Vid nödsituation slår man 112 för räddningstjänst.

Apotek finns endast i stadskärnor och på missionärskliniker. De är ofta små och har ett mindre sortiment. Resenärer bör för med sig den receptbelagda medicin de kommer att behöva under vistelsen i Vanuatu.

Pass

Pass krävs för inresa i Vanuatu.

Visum

Medborgare från över 80 länder behöver bara ett visum-vid-ankomst i Vanuatu och behöver därför inte erhålla ett visum före ankomst för turist- och affärsresor (så länge själva verksamheten inte ligger i Vanuatu). Vistelsens längd är begränsad till 4 månader. Visum-vid-ankomst inkluderar medborgare från USA, Australien, Kanada och alla EU-länder. Besökare måste färdas på ett pass som är giltigt i minst sex månader.

För att få ett visum-vid-ankomst måste besökare kunna visa en returbiljett eller biljett för vidare resa. De måste även kunna visa att de har tillräckliga finansiella medel för att täcka hela vistelsen.

Turistvisum: Visum vid ankomst

Affärsvisum: Visum vid ankomst (om verksamheten inte bedrivs i Vanuatu)

Studentvisum: Krävs

Vanuatu
  • Huvudstad: Port Vila (29,356)

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Sydney

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language