Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Venezuela

Översikt

De största säkerhetsriskerna i Venezuela kommer från demonstrationer, kidnappning och brottslighet. Strejker, kravaller och sociala protester som organiseras av oppositionsgrupper blir alltmer vanligt. Otillräckliga tillhandahållande av tjänster, i synnerhet strömavbrott som orsakas av det undermåliga elnätet, såväl som arbetsdispyter har också startat lokaliserade oroligheter. Den försämrade ekonomiska situationen och vida strömavbrott har ökat trycket på regeringen. Våldsbrott i Venezuela har ökat under det senaste årtioendet som ett resultat av den ökade makten av organiserade kriminella ligor, fattigdom, lättare tillgång till vapen och begränsad insyn i säkerhetsstyrkorna. Som ett resultat har Venezuela en av de högsta mordtalen i världen.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resespecialist eller allmänläkare minst 4-8 veckor före avresan.

Det är viktigt att kontrollera att alla vaccinationer är aktuella , inklusive stelkramp - difteri och mässling/påssjuka/röda hund. Vaccinationer mot hepatit A och B och tyfus rekommenderas.

En gula febern vaccination rekommenderas för alla resenärer, särskilt de som reser till avlägsna platser utanför tätorter.

Malariaprofylax i form av larium, malarone eller doxycline rekommenderas. Resenärer som kan ha direktkontakt med djur eller besöker områden utan omedelbar medicinsk tillgång rekommenderas att ha rabiesvaccinering.

Utbrott av denguefeber har påverkat delar av Venezuela, särskilt djungelområden Amazonas och Bolivar. Det finns ingen aktuell vaccination mot denguefeber och det är lämpligt att använda insektsmedel vid alla tidpunkter.

Bra vårdinrättningar kan hittas i Caracas och i större tätorter. Notera att det sedan 2015 rapporterats stora brister i antalet läkemedel på grund av den ekonomiska krisen.

Offentliga sjukhus är gratis, men resenärer bör notera att många läkare kommer förvänta sig kontant betalning, oberoende av reseförsäkring. Några privata kliniker kan acceptera kreditkort.

De flesta sjukdomar och skador kan behandlas i större städer, men resenärer kan finna det svårt att hitta samma standard av vårdtjänster på mindre orter.

Pass

Pass krävs för inresa i Venezuela. Passet måste vara giltigt i minst sex månader från beräknat inresedatum.

Visum

Besökare från Sverige, Storbritannien, USA, Kanada, Australien, Nya Zealand, Japan och de flesta västerländska och skandinaviska länder behöver inget visum. De behöver endast fylla i ett gratis turist kort (”tarjeta de ingresso”) också betecknat som ett DEX-2, för att få resa in i landet. Korten utfärdas normalt till inkommande flygpassagerare men hittas vid alla gränskontroller.

Resnärerer från länder som inte listats ovan bör kontakta närmaste ambassad eller konsulat för information om visum och inresekrav.
Turistkortet är normalt giltigt i 90 dagar, men kan förlängas på närmaste migrationsverk eller på Institutionen för Utlänningar Vid Inrikesministeriet (Direccion de Identificacion y Extranjeria, DIEX, DEX).

Du bör ansöka om affärsvisum före inresa. Resenärer måste skicka in ett ansökningsformulär vilket måste stödjas av ett affärsbrev skrivet på företagets brevhuvud. Brevet ska ange syftet med besöket, resenärens befattning inom företag som sponsrar resan, en lokal kontakt, ett dokument som bedyrar finansiellt stöd och som undertecknats av en tjänsteman anställd på företaget (annan än resenären).

Innan utresa måste besökare betala en utresaskatt och flygplatstaxa, om de reser med flyg.

För övrig information, besök http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Venezuela
  • Huvudstad: Caracas
  • Övriga större städer: Maracaibo, Valencia, Barquisimeto, Maracay
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: GMT -4

Landets nödnummer

  • Polis: 171
  • Brandkår: 171
  • Ambulans: 171

Generell riskbedömning

Elevated

Undvik icke-nödvändiga resor till landet. Vi rekommenderar att man kontrollerar med UD (Utrikesdepartementet).

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language