Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Vietnam

Reseförsäkring Vietnam

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Vietnam anses vara ett lågriskland. Det största hotet mot utlänningar är mikrosäkerhetsrisker så som resesäkerhet, brott, naturkatastrofer, dålig infrastruktur och hälsoproblem. Den största delen av brottsligheten i Vietnam är småbrottslighet; så som ficktjuveri och väskstölder, och sker i de flesta områden som gästas av turister. Våldsamma brott, inklusive väpnade rån, kidnappningar och mord, som är riktade mot turister fortsätter att vara ovanliga. Narkotikaanvändning är på uppgång och är den största bidragande faktorn till kriminalitet. Sedan 2011 har flera våldsamma incidenter inträffat, relaterade till anti-kinesiska attityder, vilka lett till skador och dödsfall. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en läkare eller vårdcentral 4-6 veckor innan avresa till Vietnam för att få den senaste informationen angående vilka vaccinationer som rekommenderas. Resenärer borde även ha de följande vaccinationerna uppdaterade: influensa, vattkoppor (eller varicella), polio, mässlingen-påssjuka-röda hund (MMR) och difteri-kikhosta-stelkramp (DPT).

Ett certifikat på vaccination mot gula feber krävs om du anländer från ett infekterat område.

De följande vaccinationerna är rekommenderade: tyfus, hepatit A och B, tuberkulos, rabies, meningokock hjärnhinneinflammation, japansk encefalit och fästingburen encefalit (TBE).

Malaria, japansk encefalit och denguefeber är vanligt i många områden av Vietnam.

Malaria är en risk som existerar i de rurala områdena av landet. För att minska risken för infektion så rekommenderas resenärer starkt att använda ett förebyggande medel mot malaria, så som atovaquone/proguanil eller doxycyclin (notera att det har blivit visat att chloroquin INTE är ett effektivt anti-malaria läkemedel i Vietnam och det borde inte tas för att förebygga malaria i regionen).

Vietnam har inte varit immun mot utbrottet av H5N1 typen av fågelinfluensa. För att minska risken för infektion så råds resenärer att undvika hönsfarmer, kontakt med levande fjäderfä, och konsumtion av underkokt fågelkött och äggrätter.

De flesta vårdanläggningar i Vietnam håller inte en internationell standard och det kan förekomma kommunikationsproblem då vårdpersonal utanför Hanoi och Ho Chi Minh City ofta inte talar någon, eller lite, engelska. På grund av den allmänna bristen på läkemedel och förnödenheter så kan de flesta hälsokliniker, inklusive internationella sådana, bara behandla mindre allvarliga sjukdomar och skador. Medicinsk evakuering till Bangkok eller Singapore krävs oftast för att hantera seriösa sjukdomar eller skador. Det är rekommenderat att skaffa en omfattande reseförsäkring innan avresa, även om försäkringen troligen inte täcker kostnaden på de flesta anläggningarna då många läkare och sjukhus förväntar sig kontantbetalning.

Vid nödläge ska besökare ringa 113 för polis, 114 för brandkår och 115 för ambulans. Besökare bör vara medvetna om att den akuta räddningstjänsten generellt är opålitlig.

Även om många läkemedel kan köpas hos apotek utan att ha ett recept så är vissa importerade läkemedel inte tillgängliga i Vietnam. Resenärer bör ta med sig sina egna mediciner, tillräckligt för att täcka hela vistelsen.

Pass

Besökare till Vietnam måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader efter beräknat avresedatum. 

Visum

Besökare måste vara medvetna om giltigheten och kraven för visum eftersom att överskrida visumets giltighet leder till böter och/eller fängelse. Ett utgånget visum måste förnyas hos immigrationsmyndigheten innan du lämnar Vietnam. 

Turistvisum: krävs
Affärsvisum: krävs
Studentvisum: krävs

De gula tullformulären som ges ut vid inresan till Vietnam måste behållas, eftersom de krävs vid utresan. Besökare kommer bötfällas om formulären saknas.

Icke-vietnamesiska medborgare måste registrera sig hos polisen vid ankomst. Hotellgäster blir automatiskt registrerade av sina hotell. Att inte framgångsrikt registrera sig kan resultera i böter på 2 miljoner dong.

Även om gula febern inte är en sjukdomsrisk i Vietnam så måste besökare som anländer från länder där sjukdomen är närvarande uppivsa ett vaccinationsintyg för gula febern. 

För mer information besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Vietnam
  • Huvudstad: Hanoi (befolkning
  • Religion: Buddhism
  • Tidszon: UTC + 7

Landets nödnummer

  • Polis: 113
  • Brandkår: 114
  • Ambulans: 115

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Bangkok

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language