Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Zambia

Reseförsäkring Zambia

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Zambia är en fattig inlandsstat i södra Afrika, vars ekonomi är starkt beroende av kopparbrytning i landets norra kopparbälte. Landet har en måttlig hotmiljö. Det mest relevanta säkerhetshotet i Zambia kommer från brottslighet, politiska oroligheter och medföljande instabilitet. Hotet från terrorism och väpnat uppror är lågt. Protester, strejker och civila oroligheter inträffar regelbundet i Zambia, ofta som en respons på politiska frågor och arbetsfrågor. En mängd stammar samexisterar till största delen fredligt, vilket mildrar hotet från våld mellan samhällsgrupper. Småskalig kriminalitet som riktar in sig på individer är närvarande i Zambias städer och samhällen, speciellt i Lusaka och, i mindre utsträckning, Livingstone och städerna i kopparbältet. Stölder, bedrägerier, inbrott och bilrån inträffar regelbundet. Rån, ficktjuveri och väskryckning är också närvarande i tätbefolkade innerstadsområden.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det är rekommenderat att alla resenärer besöker sin läkare 4-8 veckor innan avresa. Det finns inga vaccinationer som krävs för inresa i Zambia, men det finns några vaccin som starkt rekommenderas att ha innan avresa till landet. Hepatit A bör tas minst två veckor innan resan. Tyfus och polio är starkt rekommenderat. Hepatit B vaccin bör skaffas om du förväntar dig att ha nära kontakt med lokala invånare. Vaccination mot stelkramp/difteri är rekommenderat för alla resenärer som inte tagit denna vaccination de senaste 10 åren.

Malaria är ett betydande problem i Zambia. Alla resenärer bör vara medvetna om dess risker och iaktta de nödvändiga försiktighetsåtgärderna för att undvika denna allvarliga sjukdom.

Kolerautbrott sker regelbundet i Zambia. De flesta resenärer löper endast en liten risk för infektion, men hör med din läkare för att se om du är i riskzonen. Det bästa sättet att undvika kolera är att följa försiktighetsåtgärder för mat och dryck. Drick inte kranvattnet om det inte blivit kokt, filtrerat eller kemiskt renat. De flesta restauranger och hotell följer goda hälsoriktlinjer för mat och vatten, och är generellt säkra. Ät inte frukt eller grönsaker som inte är skalade eller kokta. Undvik även mat och dryck inköpta av gatuförsäljare.

Gula febern är inte ett stort hot i Zambia.

Medicinsk vård är väldigt begränsad utanför Zambias större städer. Allvarliga sjukdomar kan kräva evakuering till mer uppdaterade och moderna medicinska anläggningar. Var medveten om att läkare förväntar sig betalning i kontanter, oavsett försäkring.

Pass

Pass krävs vid inresa till Zambia. Resenärer behöver även uppvisa bevis på fortsatt- eller returresa, så som en flygbiljett. Pass måste vara giltiga i sex månader.

Visum

Det finns flera olika typer av visum som kan behövas av resenärer till Zambia. Turist-, affärs-, privat- eller transitvisum krävs beroende på typen av besök. Dessa kan införskaffas vid inresan i landet, eller genom att kontakta närmaste Zambiska konsulat eller ambassad.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Zambia
  • Huvudstad: Lusaka
  • Övriga större städer: Ndola, Kitwe, Kabwe
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: UTC + 2

Landets nödnummer

  • Polis: 999
  • Brandkår: 999
  • Ambulans: 999

Generell riskbedömning

Moderate

Landet är överlag säkert att resa till men överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language