När behöver man ett separat avbeställningsskydd?

Många frågor sig säkert när man egentligen behöver ett separat avbeställningsskydd när man ska resa då det ändå ingår i var och vartannat bank- och betalkort. På den här sidan ska vi försöka ge lite klarhet i frågan.

Det finns oftast begränsningar i vilka som omfattas av avbeställningsskyddet i kort

Vilka som omfattas av avbeställningsskyddet i bank- och betalkort varierar kraftigt. Oftast gäller kortens avbeställningsskydd för de familjemedlemmar som är folkbokförda på samma adress. Med familjemedlemmar menas oftast make, maka, registrerad partner eller sambo samt barn under 23 år som är skrivna hos kortinnehavaren. Om du ska boka en resa tillsammans med en kompis eller särbo är det därför viktigt att du tittar en extra gång i villkoren då dessa två kategorier oftast inte omfattas av avbeställningsskyddet i de flesta kort som finns på marknaden.

Om du vill ha ett avbeställningsskydd som även inkluderar icke-familjemedlemmar så kan det vara en bra idé att investera i ett separat avbeställningsskydd.

Avbeställningsskydd i kort försäkrar i regel inte syftet med din resa

Avbeställningsskyddet i de flesta kort gäller om du inte kan fullfölja din resa p.g.a. akut sjukdom eller olycksfall som drabbar dig, nära anhörig, medresenär eller den du ska besöka. Kortets avbeställningsskydd brukar även omfatta plötsliga och oförutsedda händelser i din permanenta bostad som t.ex. brand eller vattenskada. Kortets avbeställningsskydd brukar dock inte ta hänsyn till om själva syftet med din resa blir förstört, t.ex. om du stukar handleden innan en golfresa, utan ser enbart till om du är frisk nog att genomföra själva resan.

Om du vill ha ett avbeställningsskydd som är mer omfattande och även tar hänsyn till vad det faktiska syftet är med din resa så bör du ta dig en titt på vårt Avbeställningsskydd.

Om man vill försäkra högre belopp så räcker avbeställningskyddet i kortet oftast inte till

Det maximala ersättningsbeloppet för avbeställningar överstiger i regel inte 60 000 SEK i de flesta kort som finns på marknaden. Om kostnaden för din resa överstiger maxbeloppet i ditt kort, vilket är lätt hänt om du har familj och ska resa långt bort, så kan det vara en god idé att skaffa ett separat avbeställningsskydd för den summa som eventuellt inte täcks av kortet.

Vårt avbeställningsskydd har ett maxbelopp på 200 000 SEK köper försäkringen online, men om du skulle vilja försäkra ett högre belopp så går det att ordna om man kontaktar oss.

Avbeställningsskyddet i kort är ej flexibelt när det kommer till vilka som ska omfattas

Precis som vi tidigare nämnt så finns det oftast begränsningar i vilka som omfattas av avbeställningsskyddet i kort. Om man vill kunna välja fritt vilka som ska omfattas så måste man skaffa ett separat avbeställningsskydd.

Vårt Avbeställningsskydd kan tecknas för ett obegränsat antal personer, och om en person i sällskapet måste avboka så kan de andra personerna som omfattas av samma avbeställningsskydd också välja att avboka.  

Avbeställningsskydd i kort omfattar oftast bara själva flygbiljetten

Vad som omfattas i avbeställningsskyddet i bank- och betalkort varierar. Kostanden för en resa är oftast så mycket mer än bara själva flygbiljetten, även boende och eventuella inbokade evenemang på resmålet kan göra att kostnaderna drar iväg. Kontrollera därför alltid vad som ingår i just ditt korts avbeställningsskydd.

Om du vill vara säker på att såväl flygbiljett, boende, eventuella evenemang och t.ex. hyrbil är försäkrade på ett och samma ställe så rekommenderar vi vårt Avbeställningsskydd.  

Med vårt Avbeställningsskydd kan du boka om din resa

Planerar du en längre resa för dig och din familj och är orolig över vad som händer ifall ni blir sjuka innan resan och inte kan åka som planerat? Då kan du vara lugn. Avbeställningsskyddet ersätter ombokningsavgiften som ett alternativ till att avboka resan helt. Vi står för avgiften för ombokning av hela resesällskapet om det är möjligt, eller delar ifall dessa i sällskapet vill ansluta lite längre in på resan. Med vårt Avbeställningsskydd kan du planera drömresan utan bekymmer, och får flexibiliteten i att kunna åka ändå.
Naturligtvis gäller även samma skydd om du reser ensam och önskar omboka din semester.

Ta med en annan resenär

Ska du på en stor familje- eller kompisresa och en i sällskapet blivit sjuk eller behöver stanna hemma på grund av akut sjukdom i den närmaste familjen? Om någon av de försäkrade i Avbeställningsskyddet inte kan delta i resan på grund av oförutsedda omständigheter så ger vår reseförsäkring dig möjlighet att ersätta denne med en annan resenär. Vi står för kostnaden för att byta namn på flygbiljetten så att du inte behöver ställa in hela semestern.