Hyra bil utomlands tryggt & säkert

Att hyra bil utomlands är ett utmärkt resealternativ för dig som gillar att vara flexibel, eftersom att du kan anpassa semestern helt efter din tidsplan och dina behov. Men det finns vissa saker du bör tänka på innan du hyr bil för att undvika tråkiga och oväntat dyra situationer. Det är tyvärr inte helt ovanligt med oseriösa biluthyrare som på olika sätt utnyttjar systemet eller din okunskap. Vi på Europeiska ERV förbereder dig inför en trygg och säker hyrbilssemester.

Den generella åldersgränsen för att hyra en bil utomlands är att du ska vara över 21 år. Priser varierar beroende på land, bilmodell och tidsperiod. Det bästa tipset för att hyra bil billigt är att vara ute i god tid. En annan generell regel är: Om det verkar vara för billigt för att vara sant så är det oftast det. Better safe than sorry, som man säger.

Hyrbil utomlands - så undviker du problem

Vanligtvis går det smidigt att hyra bil utomlands, men ibland förekommer olika typer av problem, missförstånd eller bara otur. För att undvika problem när du hyr bil är det viktigaste rådet att vara förberedd, att läsa villkor och avtal noggrant och att hålla dig lugn.

Det finns fyra tillfällen i hyrbilsprocessen där risken är större för missförstånd eller att något går fel:

 1. När du bokar hyrbilen
 2. När du ska hämta hyrbilen
 3. När du lämnar tillbaka hyrbilen
 4. Efter att du har lämnat tillbaka hyrbilen

Läs också: Bila säkert i Europa i sommar.

När du bokar hyrbilen

Oftast sker bokningen av bilen online, antingen via en märkesuthyrare eller hyrbilsförmedlare. Den stora skillnaden är att förmedlaren är just en förmedlare - de förmedlar enbart olika märkesuthyrares bilar. Du som konsument får två avtal att hålla reda på, ett med förmedlaren och ett med märkesuthyraren. Det fungerar vanligtvis bra, men om du har möjlighet är det att rekommendera att hyra bil direkt av en märkesuthyrare, så att du slipper onödigt avtalstrassel om det skulle bli problem längre fram. Fler saker att tänka på innan du bokar hyrbil:

Åldersgränser

Vilken åldersgräns som gäller vid bilhyra kan variera mellan olika länder, även om den generella är 21 år eller äldre. Var noga med att kolla upp detta innan du bokar hyrbilen så det inte innebär problem när du väl kommer fram.

Jämför hyrbilar & välj rätt bil

Att leta hyrbil kan kännas som en tidskrävande djungel. Sök smart genom att jämföra hyrbilsbolag! Hitta en hemsida som samlar och jämför alla hyrbilsbolag så du slipper titta omkring i evighet. Det är det mest grundläggande tipset när du ska hyra bil utomlands. Det finns trygga hyrbilssidor där du kan jämföra alla stora uthyrares utbud på din destination. Du får en snabb överblick över bilmodeller och villkor. Prisgaranti och nödvändiga försäkringar ingår dessutom oftast. Otroligt tidsbesparande och ett säkert sätt att boka. Ett exempel på en hyrbilssajt är Hyrbil24.se.

Även om det kan vara lockande att hyra en sportbil och känna vinden mot ansiktet, så är det inte alltid en bra idé i längden. Välj bilmodell efter vad ni vill uppleva och var ni ska köra. Om ni vill utforska vildmark, enslig landsbygd och terräng så kan det krävas en annan bil än om ni ska köra i en trång storstad. I vissa länder kan det exempelvis vara bra att satsa på en större bil med fyrhjulsdrift utanför städer. Se också till så att ert bagage och alla passagerare får gott om plats – det är dyrt att behöva uppgradera på plats. Vem ska sitta i bilen, kommer alla sitta lika bekvämt under en lång roadtrip? Rätt bil kommer att prägla er upplevelse av semestern!

Vad ingår i priset?

Det är vanligt att biluthyrarna skyltar med låga priser för att dra till sig kunder. Vanligtvis innebär det att tillägg och extrakostnader förekommer, och det en bra bit utöver ursprungspriset. Saker som påverkar priset är exempelvis vilka datum bilen ska hyras emellan, hur gammal föraren till fordonet är, hur många förare bilförsäkringen ska täcka, vilken typ av bilmodell du vill hyra, extrautrustning till bilen som A/C, GPS, bilbarnstolar etc. Denna lista kan göras lång, så kontrollera gärna både en och två gånger vad som ingår i priset. Något som till en början kan ses som ett förmånligt pris kan i själva verket bli dyrt i slutändan.

Räkna med depositionskostnad

I regel tar alla hyrbilsaktörer ut en depositionskostnad på ungefär 3000 svenska kronor. Detta dras från ditt kort när du hämtar ut bilen och sätts tillbaka på ditt konto efter att bilen är återlämnad i befintligt skick. Om du har ett kreditkort bör du använda det, då det ofta är kopplat till riktigt bra försäkringar utifall problem skulle uppstå.

Lusläs hyrbilsavtalet

När du har hittat en bil med utrustning som passar dig och dina behov, kan du antingen betala direkt eller preliminärboka bilen och betala och signera avtalet på plats. Oavsett vilket av alternativen du bestämmer dig för är det viktigt att verkligen läsa igenom hyrbilsavtalet noggrant och i lugn och ro. Var uppmärksam på det finstilta! Observera att det vanligtvis är ett krav att lämna tillbaka bilen fulltankad, annars kan du bli återbetalningsskyldig eller inte få tillbaka hela depositionen.

När du hämtar hyrbilen

Du kan vara säker på att personen bakom disken på hyrbilsbolaget vill sälja på dig både en och två extra försäkringar. Kolla därför upp villkoren i både din hemförsäkring, kreditkortsförsäkring eller reseförsäkring (OBS! Kom ihåg att reseskyddet i din hemförsäkring vanligtvis endast täcker resor upp till 45 dagar).

Undersök bilen

Begär att få kontrollera hyrbilen innan du skriver avtalet. Dokumentera eventuella befintliga skrapmärken eller lackskador på bilen innan du kör iväg. I värsta fall kan biluthyraren hävda att du orsakat skadan, och utan bevis för att så icke är fallet blir du då ersättningsskyldig -oavsett om det är så att det är du som har orsakat skadan eller inte.

Kom också ihåg att: 

 • Ha kreditkort. Ha med ett kreditkort med förarens namn (inte ett betalkort). Kontrollera även depositionen i förväg så att kreditkortet täcker det.
 • Gör säkerhetskoll. Gör en säkerhetskontroll och titta så att alla ljus fungerar och att däcken känns bra.

När du lämnar tillbaka hyrbilen

 • Tanka full tank. Den vanligaste bränslepolicy är full-till-full, tanka bilen fullt innan återlämning för att undvika avgifter.
 • Kom i god tid. Avse lite extra tid för återlämning, särskilt om du hyrde bilen på en flygplats och ska med transfer till terminalen!
 • Städa upp. Lämna bilen i okej skick. Du behöver självklart inte skrubba den ren men försök städa ur det mesta skräpet innan du lämnar den.

De vanligaste anmälningarna kring att hyra bil utomlands gäller efterdebiteringar gällande påstådda skador och dolda avgifter. Lämna tillbaka bilen i samma skick som du fick den - ren, urplockad och fulltankad, till en fysisk person som kan kontrollera bilen medan du är kvar. Om du skulle stöta på patrull, se till att du har bevis på att det inte är du som orsakat skadan. De skador du eventuellt åsamkat hyrbilen kommer att dras från din deposition. Om allt är OK, sätts depositionsbeloppet tillbaka på ditt konto efter max ett par bankdagar.

Reseförsäkring - Om olyckan är framme

Det kan vara mycket fördelaktigt med en gedigen reseförsäkring för att undvika självriskkostnader när du ska hyra bil utomlands. Något kan hända med hyrbilen, den kan bli stulen eller skador kan uppstå. Och var så säker – där vill du inte hamna utan att vara förberedd. Det är vanligt med höga självrisker när du hyr en bil runtom i Europa, men med en bra reseförsäkring går det att skydda sig.

Se till att du har en komplett reseförsäkring innan du ger dig av, som ger trygghet och ersättning vid eventuella hyrbilsproblem men också sjukdom- och olycksfall, bagageförseningar och andra otrevliga situationer som kan uppstå när du är på resande fot. För dig som ska hyra bil utomlands på resan, rekommenderar vi vår Reseförsäkring Plus. I denna ingår självriskeliminering för hyrbil upp till 25 000 SEK. Då är både du och semesterkassan grundligt skyddade om något skulle hända med hyrbilen under resan.

Utdrag ur försäkringsvillkoren för Reseförsäkring Plus

Om din hyrda personbil, båt, motorcykel, moped, snöskoter eller cykel skadas under resan ersätter försäkringen den självrisk du är skyldig att betala till uthyrningsfirman. Om kostnaderna för reparation understiger självrisken ersätter försäkringen i stället reparationskostnaden. Högsta ersättningsbelopp är 25 000 SEK per skadetillfälle.

Hyra bil i USA

Att hyra bil i USA är ofta ett billigt och smidigt sätt att ta sig runt i landet och se alla de saker man vill. Speciellt då kollektivtrafiken, både inom vissa delstater och mellan dem, sällan är lika smidig som vi är vana vid här i Sverige. 

Ett tips är att boka din bil innan resan och då med en bra reseförsäkring. Hyr man bil på plats ingår sällan en försäkring, och de alternativ som erbjuds är många gånger mycket dyra. Med en bra reseförsäkring kan du också känna dig trygg i att tacka nej till de extraförsäkringar som uthyraren kan försöka sälja på dig. 

Är ni dessutom fler som ska köra bilen är det viktigt att välja ett paket som tillåter detta, så du och ditt resesällskap inte riskerar onödiga kostnader om någonting skulle inträffa. 

Och glöm inte att….

…Njuta av upplevelsen! Att hyra bil och åka på roadtrip är det absolut roligaste sättet att resa på. Att ta sig fram på egna fyra hjul ger en svårslagen flexibilitet och frihet; det är svårt att komma på ett bättre sätt att uppleva ett land! Stanna när ni vill och utforska i egen takt. Följ det fina vädret och säg ja till tipsen från lokalborna om hemliga badstränder och smultronställen, allt det som gör resan unik och minnesvärd! Ha tid att smälta upplevelserna bekvämt tillsammans medan ni insuper landskapet utanför bilrutan. 

Kör försiktigt, önskar vi på Europeiska ERV!Kanske vill du också läsa:

Kom ihåg reseförsäkringen!

Hos oss kan du boka reseförsäkringar för alla typer av resor.

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
 • Afghanistan
 • Albanien
 • Algeriet
 • Amerikanska Jungfruöarna
 • Amerikanska Samoa
 • Andorra
 • Angola
 • Anguilla
 • Antarktis
 • Antigua och Barbuda
 • Argentina
 • Armenien
 • Aruba
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Bahamas
 • Bahrain
 • Bangladesh
 • Barbados
 • Belarus
 • Belgien
 • Belize
 • Benin
 • Bermuda
 • Bhutan
 • Bolivia
 • Bonaire
 • Bosnien-Hercegovina
 • Botswana
 • Bouvetön
 • Brasilien
 • Brittiska Jungfruöarna
 • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
 • Brunei
 • Bulgarien
 • Burkina Faso
 • Burma (Myanmar)
 • Burundi
 • Caymanöarna
 • Centralafrikanska republiken
 • Chile
 • Colombia
 • Cooköarna
 • Costa Rica
 • Curaçao
 • Cypern
 • Danmark
 • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
 • Djibouti
 • Dominica
 • Dominikanska Republiken
 • Ecuador
 • Egypten
 • Ekvatorialguinea
 • El Salvador
 • Elfenbenskusten
 • Eritrea
 • Estland
 • Etiopien
 • Falklandsöarna
 • Fiji
 • Filippinerna
 • Finland
 • Frankrike
 • Franska Guyana
 • Franska Polynesien
 • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
 • Färöarna
 • Förenade Arabemiraten
 • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
 • Gabon
 • Gambia
 • Georgien
 • Ghana
 • Gibraltar
 • Grekland
 • Grenada
 • Grönland
 • Guadeloupe
 • Guam
 • Guatemala
 • Guinea
 • Guinea-Bissau
 • Guyana
 • Haiti
 • Heardön och McDonaldöarna
 • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
 • Honduras
 • Hongkong
 • Indien
 • Indonesien
 • Irak
 • Iran
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Italien
 • Jamaica
 • Japan
 • Jordanien
 • Julön
 • Kambodja
 • Kamerun
 • Kanada
 • Kap Verde
 • Kazakstan
 • Kenya
 • Kina
 • Kirgizistan
 • Kiribati
 • Kokosöarna
 • Komorerna
 • Kosovo
 • Kroatien
 • Kuba
 • Kuwait
 • Laos
 • Lesotho
 • Lettland
 • Libanon
 • Liberia
 • Libyen
 • Lichtenstein
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Macao
 • Madagaskar
 • Malawi
 • Malaysia
 • Maldiverna
 • Mali
 • Malta
 • Marocko
 • Marshallöarna
 • Martinique
 • Mauretanien
 • Mauritius
 • Mayotte
 • Mexiko
 • Mikronesiska federationen
 • Moçambique
 • Moldavien
 • Monaco
 • Mongoliet
 • Montenegro
 • Montserrat
 • Namibia
 • Nauru
 • Nederländerna
 • Nepal
 • Nicaragua
 • Niger
 • Nigeria
 • Niue
 • Nordkorea
 • Nordmakedonien
 • Nordmarianerna
 • Norfolkön
 • Norge
 • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
 • Nya Zeeland
 • Oman
 • Pakistan
 • Palau
 • Panama
 • Papua Nya Guinea
 • Paraguay
 • Peru
 • Pitcairn
 • Polen
 • Portugal
 • Puerto Rico
 • Qatar
 • Republiken Kongo
 • Réunion
 • Rumänien
 • Russia (East of Ural)
 • Rwanda
 • Ryssland
 • Saint Barthelemy
 • Salomonöarna
 • Samoa
 • San Marino
 • São Tomé och Príncipe
 • Sate of Palestine
 • Saudiarabien
 • Schweiz
 • Senegal
 • Serbien
 • Seychellerna
 • Sierra Leone
 • Singapore
 • Sint Maarten
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Somalia
 • Spanien
 • Sri Lanka
 • St Helena
 • St Kitts och Nevis
 • St Lucia
 • St Pierre och Miquelon
 • St Vincent och Grenadinerna
 • Storbritannien
 • Sudan
 • Surinam
 • Svalbard och Jan Mayen
 • Sverige
 • Swaziland
 • Sydafrika
 • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
 • Sydkorea
 • Sydsudan
 • Syrien
 • Tadzjikistan
 • Taiwan
 • Tanzania
 • Tchad
 • Thailand
 • Tjeckien
 • Togo
 • Tokelauöarna
 • Tonga
 • Trinidad och Tobago
 • Tunisien
 • Turkiet
 • Turkmenistan
 • Turks- och Caicosöarna
 • Tuvalu
 • Tyskland
 • Uganda
 • Ukraina
 • Ungern
 • Uruguay
 • USA
 • Uzbekistan
 • Vanuatu
 • Vatikanen
 • Venezuela
 • Vietnam
 • Västra Sahara
 • Wallis och Futunaöarna
 • Yemen
 • Zambia
 • Zimbabwe
 • Åland Islands
 • Österrike
 • Östtimor
 • Asien
 • Afrika
 • Europa
 • Sydamerika
 • Nordamerika inkl. USA
 • Nordamerika exkl. USA
 • Oceanien
 • England
 • Skottland
 • Wales
Dölj val Dölj
 • {{originalfilename}} x

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar: