Sunkig lägenhet

Hyra lägenhet utomlands – 5 risker och hur du undviker dem

28 november

Att hyra lägenhet eller hus istället för att bo på hotell när man åker på utlandssemester har blivit allt vanligare i och med dagens teknik. Nu för tiden är det lika enkelt att hitta privata bostäder att hyra utomlands som att hitta och boka vilket hotell som helst. Men det är samtidigt viktigt att vara viktigt att vara medveten om vilka risker som kommer med att hyra hus eller lägenhet utomlands.

Förutom att det kan bli prisvärt att hyra lägenhet utomlands via exempelvis Air bnb, har bostadsformen många fördelar. Vill du känna dig som en av lokalbefolkningen, snarare än som vilken turist som helst? Då ska du absolut hyra en privat bostad istället för att bo i ett hotellkomplex.

Ps. Tips på hur du smälter in bland lokalbefolkningen: 4 sätt att undvika en kulturkrock.

Risker med att hyra lägenhet utomlands

Det är samtidigt viktigt att vara medveten om vilka risker som kommer med att hyra hus eller lägenhet utomlands. Hur undviker du att ditt drömboende förvandlas till ett luftslott? Hur går du tillväga om du upptäcker vägglöss eller andra sanitära olägenheter i bostaden? Vi ger dig några tips och råd innan du hyr lägenhet eller hus utomlands:

5 risker - och hur du undviker dem

1. Bostaden existerar inte

Det absolut värsta som kan hända är att du blir totallurad och står utan bostad. Detta kan du undvika genom att enbart genomföra elektroniska bokningar på säkra och betrodda webbsidor (https://) samt att göra ordentligt med research kring både bokningssajten och hyresvärden. Låter det för bra för att vara sant? Då är det förmodligen det. Leta vidare!

2. Lägenheten är inte korrekt representerad

En säng istället för två? Ingen dusch eller avsaknad av spis? Undvik att gå hungrig genom att ha ett skriftligt avtal om vad som ingår i hyran och en klausul om ersättning/återbetalning vid felaktig representation eller andra eventuella missförstånd.

3. Sanitära olägenheter

Vägglöss i sängen eller kackerlackor i köket är inte så trevligt och inget man vill behöva ta itu med på semestern. Genom att bara välja hyresvärdar med bra recensioner och höga betyg från andra hyresgäster kan du i alla fall minimera risken att bli utsatt för sanitära olägenheter. Be om kompletterande rekommendationer om du ändå känner dig osäker.

4. Hyresvärden begär mer pengar

Vad menar han, ”en nolla för lite”? Undvik obekväma ekonomiska situationer genom att hantera all kommunikation kring pengar och betalning via en elektronisk plattform. På så sätt finns allt på pränt online, samtidigt som många hyresförmedlare erbjuder hjälp om du skulle råka på olägenheter.

5. Du har för höga förväntningar

Att hyra lägenhet utomlands kräver att du har ett öppet sinne och en förmåga att hantera oväntade situationer. Ställ in dig på att det kanske inte blir precis som du tänkt dig – men det är en del av upplevelsen, eller hur? Om du inte är beredd på överraskningar är det bättre att välja ett välrenommerat hotell.

Om något ändå går snett under hyresperioden 

Många digitala förmedlare av privatuthyrning erbjuder en kompensationsförsäkring om något skulle gå snett. Det förutsätter så klart att du tagit ditt ansvar och varit noggrann i din research. På Air bnb kan gästkompensationspolicy tillämpas under vissa förutsättningar då du exempelvis inte får tillgång till boendet, felaktigt representerar eller av olika orsaker är osäkert eller ostädat.

Genom att ha en reseförsäkring när du är på semester kan du enkelt undvika ännu fler otrevliga överraskningar och besvärliga, tidskrävande åtaganden som du istället kan få hjälp med. Se alla våra reseförsäkringar och villkor här.

Glöm inte att många uthyrningssajter även ger hyresvärden möjlighet att betygsätta hyresgästen. Lämna bostaden i samma skick som du hittade den och var vänlig och omtänksam mot din värd, så ska det inte vara några problem att kamma hem full pott i recensionsverktyget. Kom ihåg att det är en förutsättning för att du ska få fortsätta ta del av alla häftiga hem över hela världen!

Trevlig resa önskar Europeiska ERV!


Kom ihåg reseförsäkringen!

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

 

Se alla våra reseförsäkringar

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Du kanske också gillar:

Sjukförsäkring utomlands

Sjukförsäkring utomlands

Innan man reser utomlands är det alltid viktigt att se över sitt reseskydd och att vara på det klara med hur olika typer av försäkringar fungerar. Det...

Jordglob i hand

Om kultur – och 4 sätt att undvika en kulturkrock

När vi reser till andra länder säger vi ofta att vi upplever andra kulturer. Men vad betyder egentligen ordet kultur? Och hur ska man förhålla sig til...

Teaser

Vad ska man göra om man förlorar passet utomlands?

När man reser krävs en del dokumentation i from av resehandlingar, pass och biljetter. Vad gör du om du skulle förlora dessa viktiga dokument när du ä...