Så undviker du värmeslag på utlandsresan

Värmeslag, även kallat solsting, är en av de hälsotillstånd man söker på mest under en utlandsvistelse, enligt 1177.se. Inte helt oväntat kanske eftersom vi svenskar har en tendens att söka oss till varmare breddgrader där vårt främsta mål är att njuta av solens varma strålar. Den förhöjda kroppstemperaturen som värmeslag innebär kan i vissa fall vara livsfarlig och bör behandlas snabbt och på rätt sätt. Det är därför bra att veta om vilka symptom man kan se hos en person med värmeslag så att du och ditt resesällskap kan känna igen kroppens varningssignaler i tid.

Symptom & behandling av värmeslag

Små barn, äldre personer och gravida anses ingå i riskgruppen för värmeslag då deras kroppar kan ha det svårt att justera temperaturen. Det gäller dock att vara uppmärksam på symptomen för värmeslag även om du inte är i riskgruppen.

Några av de vanligaste symptomen för värmeslag är huvudvärk, illamående, kräkningar, yrsel, ökad puls och rödflammig hud. Kramp i benen kan också vara ett tecken på att kroppen har brist på vätska och salter. Så snart du eller en bekant känner någon av dessa förändringar i kroppen gäller det att snabbt förflytta personen till en sval plats, eventuellt lägga på en blöt handduk på kroppen och ge personen vatten, gärna med resorb eller andra salter.

Teckna en reseförsäkring innan avresa så att du slipper oroa dig för eventuella kostnader som kan uppstå vid ett läkarbesök.

Så undviker du värmeslag

Det finns några enkla tips för att undvika värmeslag. Det första tipset är att ha sunt förnuft när du är i ett land där temperaturen är runt 26 grader eller högre. För turister uppstår värmeslag främst vid höga temperaturer, under/efter långvarig vistelse i solen eller vid hög fysiskt ansträngning. Tänk på följande om du vill ge dig själv rätt förutsättningar för en skön resa med en balanserad vätskenivå.

  • Packa svala kläder som inte sitter åt.
  • Boka rum med AC för att kroppen ska kunna återhämta sig i en sval miljö om natten.
  • Drick mer vatten är du brukar! Bär med dig en vattenflaska och drick regelbundet.
  • Var sparsam med söta drycker och alkohol.
  • Anpassa aktiviteter efter var solen står på himlen. Undvik fysiska aktiviteter eller att sola under dygnets varmaste timmar.
  • Du som reser med medicin bör förvara dem på rätt sätt (se information på bipacksedeln).
  • Håll koll på kroppens varningssignaler på symptomen nämnda ovan!

Värmeböljor har blivit allt vanligare under de senaste åren på grund av klimatförändringarna som uppstått. Lär dig mer om detta genom att läsa intervjun med klimatforskaren Gustaf Strandberg om vad som händer med vädret i världen.

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language