Bota din flygrädsla

Flygrädsla, eller aerofobi som det också kallas, är väldigt vanligt. Ungefär var femte svensk är rädd för att flyga och kan få ångest av bara tanken. Många som lider av flygrädsla upplever framför allt ett obehag av att inte ha kontroll över situationen uppe bland molnen. Andra får ångest eller till och med panik av tanken på att flygplanet kränger i luften. Men visste du att turbulens inte är det minsta farligt?

Turbulens

Turbulens, det vill säga när planet skakar och guppar i luften, uppstår på grund av exempelvis kraftig vind eller när hög- och lågtryck möts. Det kan kännas väldigt obehagligt men det är helt ofarligt och lika naturligt som att båtar guppar på vågor. Att planet guppar beror på att det är byggt för att kunna parera vinden och hålla en jämn hastighet genom hela resan.

Bota flygrädsla

Det finns några olika sätt att bota flygrädsla. Om du lider av riktigt svår flygrädsla bör du uppsöka en professionell terapeut som kan hjälpa dig att reda ut varför du är rädd och får ångest. Det kanske finns andra orsaker som du behöver reda ut för att du ska kunna bli kvitt din oro.

Tips för flygrädda

Vill du hellre försöka bota din flygrädsla själv? Vi har samlat ihop några tips till dig som är flygrädd inför resan:

  1. Utsätt dig för din rädsla - flyg! Det värsta du kan göra är att undvika att flyga, då byggs rädslan upp och blir ännu värre.
  2. Läs på om riskerna. Det är inte farligt att flyga! Visste du att det är en chans på tio miljoner att du är med om en flygkrasch? Det är exempelvis mycket större risk att skada sig i trafiken.
  3. Tala om för personalen på flyget att du lider av flygrädsla. De är vana och kan hjälpa till att lugna dig under resan.
  4. Försök att distrahera dig själv från det faktum att du flyger. Ta med dig din favoritbok, se på en spännande serie eller något annat som du tycker om att göra hemma i favoritfåtöljen.
  5. Visualisera resmålet. Innefattar din destination vita sandstränder eller snötäckta berg? Dagdröm om vad du kommer att uppleva när du väl är framme och försök att fokusera enbart på det, inte på vägen dit.
  6. Undvik alkohol! Självmedicinering vid flygrädsla är inte att rekommendera. Faktum är att alkohol kan förstärka känslan av att inte ha kontroll - och då blir det ännu värre.

Flygrädsla är en riktigt tråkig fobi som begränsar dig och hindrar dig från att besöka många fantastiska platser runt om i världen. Låt inte rädslan vinna över dig, ge dig ut i världen!

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language