Hur gör jag för att undvika jetlag?

Drabbas du ofta av jetlag när du reser över tidsgränserna? Då kan det vara värt att ägna det här inlägget ett par minuter. Vi ger dig tips på hur du bäst mildrar symptomen av jetlag och i bästa fall slipper dem helt!

Flyger du västerut eller österut?

Resor västerut, t.ex. mot USA, är ofta lättare att hantera. Resan utgår då oftast tidigt på morgonen, vilket innebär att du anländer på kvällen. Du kan då, trött efter din resa, åka direkt till hotellet och lägga dig för att sova till morgonen efter, pigg och utvilad. Om din resa istället skulle starta på kvällen kan du sova på planet och anlända till din destination med ett – förhoppningsvis – glatt morgonhumör.

Resor österut, t.ex. mot Thailand, är däremot knepigare eftersom man då ”reser mot klockan”. M.a.o. kommer du ofta landa på ditt resmål vid ungefär samma tid som när du reste. Det vill säga om du reste från Sverige 21.00 kommer du även anlända till din destination 21.00.

Att landa på kvällen kan potentiellt resultera i den allra värsta typen av jetlag; om du somnar på planet riskerar du nämligen att vända på dygnet. Se därför till att hålla dig vaken så gått det går. Se film, spela mobilspel, jobba eller något annat du gillar för att hålla dig sysselsatt och pigg. Om du å andra sidan landar tidigt på morgonen är det bäst att anstränga sig att sova så gott man kan, vilket dessvärre är lättare sagt än gjort då resan sker ”mitt på dagen”.

Typiska symptom för jetlag är: Trötthet, Orolig mage, illamående, huvudvärk, muntorrhet och sömnlöshet.

Du kan läsa mer om tidsskillnaden i olika länder i vårt inlägg Vad är klockan i olika tidszoner?

Hur du blir av med jetlag

Något annat som påverkar din jetlag är ditt val av dryck i samband med resan samt i vilken grad du exponerar dig för dagsljus.

När det kommer till drycker måste vi dessvärre göra många besvikna genom att rekommendera att du avstår från alkohol under resan. Alkohol påverkar nämligen både din sömn negativt och gör dig uttorkad, vilket är något man vill undvika om man vill förmildra sin jetlag. Om man ska dricka kaffe eller ej är mer av en gråzon. Att dricka kaffe kan visserligen vara bra i de fall du behöver hålla dig vaken, men om man dricker för mycket riskerar det att påverka nattsömnen. Den bästa drycken när det kommer till att mildra din jetlag är vatten, helt enkelt eftersom det hjälper mot uttorkning.

Det s.k. sömnhormonet melatonin hämmas av dagsljus. Därför är dagsljus ett av de viktigaste verktygen om du vill ställa om dig till rätt tid. Om du vill veta mer exakt när du bör söka upp dagsljus och när du bör undvika det rekommenderar vi att du besöker British Airways Jetlag-kalkylator.

Hur länge har man jetlag?

Hur länge en jetlag håller i sig varierar från person till person. En vanlig tumregel är dock att man kan räkna med en dags jetlag per tidzon man färdats genom. Att vara morgonpigg är dessvärre en nackdel om man vill undvika jetlag, detta beror på att man som morgonpigg har en kortare dygnsrytm till att börja med. 

British Airways jetlag-kalkylator

British Airways jetlag-kalkylator är utvecklad I samarbete med Storbritanniens ledande sömnexpert Dr. Chris Idzikowski. Genom att svara på några frågor om dina flygtider etc. så ger kalkylatorn dig en rekommendation på hur du bör agera för att mildra din jetlag så mycket det bara går. Rekommendationerna inkluderar bland annat vilka tider du bör exponera dig för dagsljus och när du bör undvika det samt hur du bör äta och träna.

Jetlag-kalkylatorn hittar du här.

Undvik ekonomisk baksmälla genom att skaffa reseförsäkring

Genom att följa tipsen i det här inlägget kommer du förhoppningsvis få en mildare jetlag i framtiden. Glöm dock inte att du behöver en reseförsäkring för att slippa en ekonomisk baksmälla när du reser! Läs mer om våra reseförsäkringar.

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language