Fem frukter vi inte visste fanns
En av tjusningarna med att resa är upptäckten av nya smaker. Vi på Mary af Rövarhamn är särskilt förtjusta i frukt, och har för vana att prova alla sorter vi stöter på – hur konstiga de än ser ut eller verkar. Sydostasien har bjudit resans hitintills bästa fruktutbud. Här är fem personliga favoriter som den som besöker den här delen av världen inte bör missa.
Jackfrukt - världens största frukt
Man har hittat exemplar av jackfrukt som vägt uppemot 50 kilo. Men de flesta är betydligt mindre. Frukten är ovalformad och hänger i stora klasar i träden. Skalet är grönt och taggigt, och fruktköttet är gult och lite segt i konsistensen. När frukten väl är delad är den lätt att bryta isär, och det är också så den brukar säljas – i lagom stora portioner serverade på en bit bananblad. Jackfrukt doftar ljuvligt, till skillnad från den snarlika men mindre stinkfrukten.
Langsat - beroendeframkallande småpotatis
Langsat ser inte mycket ut för världen. De växer i stora klasar, nästan som vindruvor och påminner om småpotatis i både storlek och utseende. Men skenet bedrar. Innanför det tunna sammetslena skalet gömmer sig en frukt bestående av ljusa nästan genomskinliga klyftor som blir godare ju fler man äter. Vi kan inte få nog. Ska dock inte förväxlas med Longan, vars yttre är mycket likt men smakar helt annorlunda.
Mangostan - en blandning av tomat, rödbeta och persika
Mangostanens fruktkött består av vita mjuka klyftor, till utseendet inte helt olika vitlöksklyftor som i sin tur är omgivna av ett rödbetsfärgat poröst skal med en brun läderaktig yta. I övrigt är mangostanen inte helt olik en tomat i storlek och form. Smaken, som är alldeles lagom söt, påminner något om mogen mango eller persika. Och klyftorna nästan smälter i munnen. Mums!
Rambutan - en hårig skönhet
En röd valnötsstor frukt med långa gröna utskott som får den att se hårig ut. Och ordet ”rambut” betyder just hår på malajsiska. Växer i enorma klasar, som är otroligt vackra när de är nyskördade. Dessutom mycket god. Fruktköttet är precis som langsat lite lätt genomskinligt, och påminner något om en riktigt krispig vindruva i konsistens och smak. Fast med en stor mandelformad kärna i mitten.
Vattenäpple - med doft av rosor
Våra barns absoluta favorit. Vi åt vårt första vattenäpple i Karibien, men här i Thailand är frukterna betydligt större – upp till tio centimeter höga och påminner om päron i formen. Utsidan är vackert röd och glansig. Medan fruktköttet är vitt, krispigt och mycket saftigt. Smaken påminner något om äpple, även om konsistensen är helt annorlunda. Och så doftar de helt underbart, som rosor – varav det engelska namnet ”rose apple”.
Nackdelen med alla de här frukterna är att de bara håller sig färska i några dagar. Vilket gör att de kan vara svåra att hitta i svenska butiker. Av samma anledning står de inte heller i särskilt hög rang när vi nu provianterar inför nästa långa etapp: Langkawi-Sri Lanka. Om en vecka bär det av. Följ gärna våra öden och äventyr på http://symary.com/
/Linda
Reseförsäkring
Känn dig tryggare på resan! En reseförsäkring kan ersätta dig vid oförutsedda händelser som exempelvis sjukdom- och olycksfall, förstörda semesterdagar och evakuering vid händelse av naturkatastrof eller terroristattack. Läs mer och välj rätt reseförsäkring här!
Fler inlägg från gästbloggare:
- Dykolyckan på Bali – Gästbloggare: Christine Ericson
- Ett hej från Brasiliens kitesurfparadis!
- Utmaningen med flera byten av flyg - Gästbloggare: Maria Grip
- Lifta i Rumänien - farligt eller en häftig upplevelse?
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka