Leva och bo i Tyskland: Det här behöver du veta

Strax söder om Danmark ligger Europas mest folkrika land: Tyskland. Här bor hela 82 miljoner människor från många olika kulturer, där ibland ungefär 23 000 svenskar – vilket gör Tyskland till det sjätte mest populära landet att bo i bland utlandssvenskar. Tyskland är ett modernt europeiskt land där många skandinaver kan känna sig hemma, eftersom kulturen och levnadsstandarden liknar den vi är vana vid. Ska du åka på minisemester till Tyskland eller funderar du på att flytta dit permanent? I det här blogginlägget guidar vi dig genom några viktiga saker du behöver veta innan du åker.

Resa till Tyskland

Att resa till Tyskland enkelt och går relativt snabbt. Du kan till exempel åka färja till Tyskland med utgångspunkt Helsingborg. Ta då färjan till Helsingör i Danmark, åk vidare till Rödby och hoppa på färjan över till Puttgarden. Det är en populär rutt om man vill besöka BoarderShop och fylla på förråden inför kommande fester och högtider. BoarderShop ligger precis vid färjeläget i Puttgarden och är Nordeuropas största gränshandel.

Att bila till Tyskland går också utmärkt. Räkna med att det tar ungefär 10 timmar från Stockholm till Hamburg.

Som EU-medlem krävs inget visum för att komma in i Tyskland, det räcker med pass eller nationellt ID-kort. Schengenavtalet berättigar svenskar att stanna i landet i upp till 90 dagar. Läs mer om Tyskland i landsguiden.

Semester i Tyskland

Utbudet av natur, kultur och shopping är stort i Tyskland och lämpar sig för många olika typer av semestrar. Tysklands huvudstad Berlin är landets största stad med 3,4 miljoner invånare, tätt följd av miljonstäderna Hamburg och München. Kom ihåg att det finns gott om ficktjuvar i tätbefolkade områden och att svenska pass är mycket stöldbegärliga. Se till att förvara dina värdesaker på ett säkert ställe under din semester.

Det Europeiska sjukförsäkringskortet gör dig berättigad till akut, nödvändig sjukvård om du befinner dig i Tyskland, men det finns begränsningar vilket du kan läsa om i vårt inlägg: sjukförsäkring utomlands. Men viktigast att tänka på är att hemtransport till Sverige vid eventuell sjukdom inte är inkluderat i sjukförsäkringskortet. För det krävs en särskild hem- eller reseförsäkring, likaså om du stannar utomlands längre än reseförsäkringsskyddet i din hemförsäkring tillåter (hemförsäkringens reseskydd gäller oftast i 45 dagar). Om du behöver tandvård så ska du söka dig till en tandläkare i Tyskland som har avtal med någon av landets försäkringskassor. De allmänna nödropsnumren i Tyskland är 110 för polis och 112 för ambulans och brandkår.

Läs våra 6 tips för en lyckad oktoberfest!

Flytta till Tyskland

Som turist får du stanna i Tyskland i 90 dagar utan visum, men om du har bestämt dig för att bosätta dig i landet tillsvidare måste du skaffa ett särskilt intyg. Intyget fungerar också som ett arbetstillstånd.

Om du flyttar till Tyskland permanent gäller inte din svenska försäkring, utan då måste du skaffa en tysk sådan. Faktum är att det i Tyskland finns fem stycken obligatoriska försäkringar; sjukförsäkring, försäkring för långvård och äldreomsorg, pensionsförsäkring, olycksfallsförsäkring och arbetslösförsäkring. Tillsammans kallas de för ”Sozialversicherung” (social säkerhet) och när du har dessa försäkringar får du ditt social security number. Om du jobbar 20 timmar/vecka eller mer hos en tysk arbetsgivare så innefattas du av dessa försäkringar via din arbetsgivare. 

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language