Lifta i Rumänien - farligt eller en häftig upplevelse?

Har du någonsin funderat på att spara in på resekostnaderna när du är ute och reser genom att lifta? Då borde du ta del av äventyraren Patrik Enlunds senaste reseberättelse på vår blogg där han berättar om när han och hans flickvän liftade genom Rumänien.

Det var tidig morgon när jag och min flickvän hoppade på rälsbuss nummer 11 från centrala Timisoara till ändhållplatsen i utkanten av staden.

Mycket trafik i hög hastighet passerar oss. Det här är den stora utfarten från stan. Vi har läst på sidan hitchwiki.org var det är bäst att stå. Hitchwiki är grymt bra. En helt gratis sida med tips och kartor – av liftare för liftare så att säga.

Kan en lifta i Rumänien? Är det verkligen säkert?

Det var många som ifrågasatte vårt beslut att slänga ut tummen under vår resa i det lilla landet i östra Europa. Men att göra det skulle visa sig vara ett av våra livs bästa äventyr.                     

Det är till och med så att lokalbefolkningen liftar själva. Det är utbrett i hela Rumänien. Under våra 10 dagar här såg vi mängder med rumäner stå längs vägarna. Både i städer och på landet. Rätt vad det var blev de upplockade av en främling.

Vilken kontrast mot Sverige liksom, landet där vi knappt vågar säga hej till den som väntar på samma buss som oss.

Liftare
Hoppas på lift mot Sighisoara vid vägkanten utanför Sibiu.

Från Bukarest till Transylvaninen

Med undantag för två dagar liftade vi oss genom hela vår resa i Rumänien. Från Timisoara i väst ner till huvudstaden Bukarest via vackra Transylvanien.

Vi möter lastbilschauffören Theodor utanför Timisoara. Han kan inte ett skvatt engelska men babblar på för fullt på rumänska och tittar på oss för en reaktion. Vi ler, ger tummen upp eller säger okej och skrattar.

När vi några dagar senare ska vidare till medeltida samhället Sighisoara stannar otroligt trevlige Marius, även han i en lastbil. Vi åkte flådig BMW med nercabbat, lyssnade på hög rumänsk musik och fick tips om god mat att testa.

Rumänien
Mäktiga slottet Bran var ett av alla stopp på vår resa i Rumänien.

Är det värt att lifta?

Att lifta gav vår resa ett mervärde på ett sätt vi inte kunde få någon annanstans. Aldrig kände vi oss rädda eller trängda. Vi mötte idel glada människor som vill dela med sig av sitt land och sina historier.

Som det brukar vara. Världen är en fantastisk plats som jag önskar att alla tog sig tid att uppleva.

Rumänien
Sighisoara med sina kullerstenar, trånga gator och små vackra färgglada hus var en härlig upplevelse.

Följ Patriks resande på: www.ettannatliv.se

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language