Populära vandringsleder och packlista för vandringsresa
Packlista för vandring
Vad man ska packa för sin vandring varierar självklart efter årstid, terräng samt om det är en vandring på några timmar eller över flera dagar. Nedan har vi sammanställt de vanligaste sakerna som är bra att ha med sig på sin väg. En bra regel är att lämna alla onödiga saker hemma och planera packningen noggrant. På så vis slipper du släpa på extra tyngd och kommer kunna njuta mer av ditt äventyr.
- Reseförsäkring alt. hemförsäkring som ersätter dina behov
> OBS! Vandring på över 3600 meters höjd, klättring samt bergsbestigning räknas till riskfylld aktivitet, vi rekommenderar här vår Reseförsäkring Extrem - Väl ingångna vandringsskor, anpassade efter årstiden och terrängen
- Kläder efter väder, satsa hellre på att ta med kläder för flera lager än ett tjockare plagg
- Extra strumpor
- Mat och dryck
- Påse att slänga skräp i
- Skavsårsplåster
- Solkräm
- Myggmedel
- Sittunderlag
- Toalettpapper och en liten spade för att gräva grop
Ska du ut på längre vandring så är en ryggsäck om ca 80 liter att rekommendera. I denna bör, utöver ovan saker, även tält, liggunderlag/sovsäck och ficklampa packas ner. Finns det inte matmöjligheter på din vandring bör du också tänka på att packa med ett stormkök samt matvaror för tillagning.
Kända vandringsleder i världen
Det finns många fantastiska vandringsrutter runt om i världen. Vare sig du åker på en renodlad vandringsresa utomlands, eller om du ska besöka en destination och vill spendera några timmar på fot för att upptäcka landskapet, så finns det garanterat en led som väntar på dig. Vi rekommenderar att du alltid kollar upp såväl längd som svårighetsgrad på vandringsleden innan du ger dig av för bästa möjliga upplevelse.
- Trolltunga – Norge (10-12 timmar)
- Mont Blanc – Frankrike (6-10 dagar)
- Laugavegur – Island (2-4 dagar)
- The Flysch Route – Spanien (4 timmar)
- Eagles Walk – Österrike (1-10 dagar)
- Westweg – Tyskland (5-15 dagar)
- Ladder of Kotor – Montenegro (5 timmar)
- Helvellyn – England (4-5 timmar)
- Inkaleden – Peru (4-5 dagar)
- Tongariro Northern Circuit, Nordön – Nya Zeeland (3 dagar)
- Kilimanjaro – Tanzania (5 dagar)
Vy vid Mont Blanc.
Vandringsleder i Sverige
Vandringsleder finns det gott om i Sverige. Längs med utstakade vandringsleder finns det boendealternativ i form av fjällstugor (ofta en blandning mellan hotell och vandrarhem) samt platser att tälta på.
Signaturleder
I Sverige finns det man inom Svenska turistföreningen kallar för signaturleder vilket är vandringsleder som möter specifika kriterier. De ska bland annat gå genom vacker natur som är karakteristiskt för den landsdel leden går genom, leden ska vara lättillgänglig via kollektivtrafik och passa erfarna som oerfarna vandrare. Dessa leder har god skyltning längs med hela rutten och det finns boendemöjligheter längs vägen. Det finns flera vandringsleder som tillsammans tar dig genom hela Sverige och även ut genom Europa, om du till exempel väljer att utforska Europaleden som leder hela vägen till Sicilien.
Svenska turistföreningen har valt att benämna följande vandringsleder som signaturleder:
- Kungsleden Abisko
- Kungsleden Hemavan
- Jämtlandstriangeln
- Höga Kusten
- Signaturled Siljan
- Signaturled Värmland
- Signaturled Sörmland
- Signaturled Tiveden
- Signaturled Bohuslän
- Signaturled Öland
- Signaturled Omberg
- Signaturled Österlen
Fjällvandring
Fjällvandring är det ultimata sättet att uppleva vår vackra natur till fots. I Sveriges har vi flera fjäll som är välbesökta under både sommar-och vintermånaderna, även om det är mest populärt att besöka fjällen under juni till september. Det fina med vandring är att du kan anpassa turen efter dina egna önskemål. Ta en dagstur och sov en natt i en fjällstuga eller gå på en längre tur och slå upp tält där det passar dig. Att vandra i fjällen passar även barn och hundar och det är en upplevelse som ni alla kunna kommer kunna njuta av. Fjällturer arrangeras av flera olika organisationer som har stor kunskap om fjällvärlden men du kan lika väl ta på dig ett par rejäla vandringskängor och bege dig ut på egen hand. Är du ovan att vistas i dessa miljöer, eller om du planerar att tälta utanför lederna, är en guidad tur att rekommendera!
Den svenska fjällkedjan kan delas in i följande områden:
- Abisko- och Kebnekaisefjällen
- Grövelsjöfjällen och Rogen
- Jämtland- och Härjedalsfjällen
- Kungsleden
- Laponia
- Vindelfjällen
Kanske vill du också läsa:
- Våra tips på reseförsäkringar för vandringsresor
- Om äventyraren Fredriks vandring genom Bohusleden
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka