Vad är klockan i olika tidszoner?

Vad är klockan i resten av världen? Att klockan är olika mycket i olika tidszoner vet vi, men varför är det så egentligen? Och finns det något enkelt sätt att veta ungefär vilken tidsskillnad som gäller?

Jorden är uppdelad i olika tidszoner genom cirklar som går på längden mellan de geografiska polerna, alltså nordpolen och sydpolen. Cirklarna kallas meridianer, och lokaltiden är bara samma på de platser som ligger på samma meridian. Det är till exempel en timmes tidsskillnad mellan Sverige och London, men samma tid i Stockholm som i Kapstaden.

Nollmeridianen bestämmer tidzonerna

Det finns en meridian som man utgår från vid beräkning av tidsskillnad, och det är nollmeridianen som går genom det astronomiska observatoriet Greenwich i södra London. Den tidszonen kallas Coordinated Universal Time (UTC 0). På platser som ligger en tidszon öster om London är klockan en timme mer än i London (UTC +1) och i tidszonen väster om UTC 0 är klockan en timme mindre (UTC-1). Alltså, när klockan är 12:00 i London är den 13:00 i Sverige, som ligger en tidzon öster om London.

Tidszonerna är inte alltid exakta, utan följer ibland landsgränserna istället för meridianen. Vissa länder har flera olika tidszoner, till exempel USA, och på vissa ställen kan till och med tre tidszoner mötas. Tidsskillnaden kan både vara hela och halva timmar.

En tråkig bieffekt av olika tidszoner är att vi lätt kan drabbas av jetlag, läs mer om detta i vårt inlägg Hur gör jag för att undvika jetlag?

Sommartid

Tänk på att UTC inte tar hänsyn till huruvida landet applicerar sommartid eller inte. I Sverige går klockan en timme före UTC på vintern (normaltid) och två timmar före under sommartid.

Om du vill veta mer om sommar- och vintertid rekommenderar vi att du läser När ställer man om klockan?

Tidsskillnad Thailand

Vill du veta vad tidsskillnaden är mellan Sverige och Thailand, eller vad klockan är i USA? Svaret, och massor av annan nödvändig information om till exempel säkerhetsläge, reseförsäkringar, pass, visum och vaccinationer hittar du i  Landsguiden

Tidszoner Karta

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language