Så skyddar du dig mot fästingar i sommar
Bra prognos för fästingsäsongen i år
Vi kan på en gång meddela den glada nyheten att prognosen för fästingsäsongen i år ser bra ut. För det har vi att tacka de ovanligt kalla kvällarna de senaste månaderna. Fästingar tål nämligen kyla väldigt dåligt. Men bara för att prognosen ser bra ut så betyder det inte att man kan strunta helt i fästingfaran, även om de kanske blir färre i år så finns fortfarande risken att bli biten.
Hur du skyddar dig mot fästingar
Undvik högt gräs och buskar. Fästingar trivs nämligen som allra bäst i just buskar och högt gräs, om det dessutom är fuktigt väder så gäller det att vara extra försiktig, då fästingen blir som allra mest aktiv då.
Täck så mycket av kroppen du kan. Om du vet att du kommer vistas på platser där det är hög risk för fästingar så gör du bäst i att täcka så mycket av kroppen du kan. Bär långbyxor, och allra helst stövlar och långärmat. Att bära långärmat gäller speciellt barn, eftersom de gärna leker när de är ute i naturen.
Undersök dig så fort du kommer hem. Fästingar kryper gärna runt på huden en stund innan den biter sig fast, så undersök dig alltid direkt när du kommit hem. Titta extra noga på ställen där huden är tunn; ljumskar, knäveck och navel.
Det bästa skyddet är att vaccinera sig. Den allra mest fruktade smittan som en fästing kan bära på är TBE-viruset, vilket om man smittas kan leda till hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Tack och lov så går det att vaccinera sig mot viruset. Tänk på att vaccinet bör tas så tidigt innan fästingsäsongen börjar som möjligt, vilket vanligtvis är i slutet av april.
Ta bort fästingen så snabbt som möjligt om du blivit biten. Om du trots försiktighetsåtgärder upptäcker att du har fått en fästing på kroppen så är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt. Ju längre fästingen får sitta fast desto större blir risken att fästingen överför bakterier.
Hur du känner igen symptomen på de vanligaste sjukdomarna fästingen bär på
TBE
Som tidigare nämnt så är TBE den mest fruktade av alla de sjukdomar en fästing kan bära på. Symptomen uppträder oftast en till två veckor efter det att man blivit fästingbiten, och yttrar sig genom feber, huvudvärk och muskelvärk. Symptomen försvinner efter några dagar för att sedan komma tillbaka. Om man har otur kan man drabbas av hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation.
Symptomen på hjärnhinneinflammation och hjärninflammation är yrsel, ljuskänslighet och ibland nackstelhet. Andra symptom är talrubbningar, svårigheter att gå och koncentrations- eller minnesstörningar.
Borrelia
Det allra första tecknet på att du blivit smittad av borrelia är en rodnad på huden på den plats där fästingen bitit sig fast. Rodnaden uppstår oftast en till fyra veckor efter det att du blivit biten. Rodnaden är minst fem centimeter i diameter, vilket inte bör förväxlas med den kortvariga och mindre rodnaden som kan uppstå när du blivit biten av en fästing som inte bär på borreliabakterien. En del av dem som drabbas av borrelia får huvudvärk, blir trötta, drabbas av led- och muskelvärk, får nackvärk- och/eller låg feber. I ett senare stadie kan leder, hjärnhinnan och i vissa fall hjärtat angripas. Det finns i dagsläget inget vaccin mot borrelia.
Uppsök alltid en läkare om du misstänker att du drabbats av antingen Borrelia eller TBE.
Reseförsäkring
Känn dig tryggare på resan! En reseförsäkring kan ersätta dig vid oförutsedda händelser som exempelvis sjukdom- och olycksfall, förstörda semesterdagar och evakuering vid händelse av naturkatastrof eller terroristattack. Läs mer och välj rätt reseförsäkring här!
Källor: SVT Vetenskap, Borrelia och TBE Föreningen i Sverige, Vårdguiden, Wikipedia
Kanske vill du också läsa:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka