Israel

Reseförsäkring Israel

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Sedan dess bildande 1948 har Israel haft en turbulent historia karakteriserad av krig och haltande fredsprocesser med Palestina och den arabiska världen. Den stora delen av staten Israel fungerar som ett enhetlig och utvecklat territoriellt område med en stabil regering och brottsnivåer som är jämförbara med europeiska städer. De ockuperade Palestinska territorierna på Västbanken och Gazaremsan administreras separat av den Palestinska myndigheten, respektive Hamas. Västbanken är ett lappverk av mestadels urbana Palestinska enklaver som är omringade av växande och kraftigt befästa israeliska bosättningar, vilka är sammankopplade av ett nätverk av vägar som segregerar användarna baserad på deras nationalitet. Gaza är en omringad mikrostat med hög befolkningsdensitet, det anses dysfunktionellt och är ett område från vilket militanta grupper emellanåt skjuter missiler mot södra Israel.

I Israel har offentligt missnöje, korruptionsskandaler, den ökade levnadskostnaden och försämringen av statliga tjänster varit källor till politisk instabilitet. Tel Aviv drabbas emellanåt av perioder av regeringskritiska massprotester, även om de inte varit våldsamma. Staden har även sedan senare delen av 2014 skakats av en serie av protester som involverar etiopiska migranter, med våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en läkare eller vårdcentral 4-6 veckor innan avresa till Israel för att få den senaste information angående vilka vaccinationer som är rekommenderade.

Resenärer bör ha de följande vaccinationerna uppdaterade: influensa, polio, vattkoppor (varicella), hepatit A, mässlingen-påssjuka-röda hund (MMR) och difteri, kikhosta och stelkramp. Vaccination mot tyfus och rabies är också rekommenderat.

Även om vattnet anses vara säkert att dricka i hela Israel så rekommenderas buteljerat vatten för de första veckorna av besöket. Mjölken är pastöriserad. Mjölkprodukter, kött, fisk och grönsaker anses också säkra för konsumtion.

Det är rekommenderat att du har med dig tillräckliga mängder läkemedel för att klara dig under vistelsen. Förvara dem i dess originalförpackning och alltid i ditt handbagage. Om läkemedlen är flytande så följ säkerhetsföreskrifterna.

Resenärer kan få information om kvälls- och nattöppna apotek och akutmottagningar i de engelskspråkiga versionerna av tidningarna Ha’aretz och Jerusalem Post.

Det rekommenderas starkt att resenärer konsulterar sitt försäkringsbolag innan avresa till Israel för att försäkra sig om att deras försäkringar är giltiga och huruvida de täcker nödutgifter så som medicinsk evakuering.

Även om det är rekommenderat att skaffa en omfattade reseförsäkring innan avresa så täcker sannolikt inte en sådan försäkring vårdkostnaderna på de flesta inrättningar. Läkare och sjukhus kommer förvänta sig kontant betalning, oavsett om du har försäkring eller ej. Livshotande medicinska problem kan kräva flygevakuering.

Pass

Generellt krävs ett pass som är giltigt i minst sex månader efter utresedatum. Vidare krävs bevis på tillräckliga ekonomiska medel och en transit- eller returbiljett för att få resa in.

Var vänligen notera att före detta medborgare av Israel som nu innehar ett utländskt pass måste visa upp skriftligt bevis på att de har gett upp sitt israeliska medborgarskap. Annars kan de behöva förnya sitt ursprungliga israeliska pass eller skaffa ett nytt.

Visum

Generellt krävs inte ett visum för turiständamål för vistelser upp till tre månader om du är en medborgare i Sverige, Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland eller Storbritannien. Dock informerar USAs Departement of State att amerikanska medborgare kan utsättas för speciella restriktioner.

Det rekommenderas att kontrollera i förväg med den relevanta ambassaden eller konsulatet i ditt hemland.

Ett visum kan krävas för andra typer av vistelser eller besök. Ytterligare information om inrese- och registreringskrav, inklusive för arbetstillstånd, kan fås genom Israels ambassad eller konsulat i ditt hemland. Vidare var god kontakta den israeliska ambassaden i ditt hemland om du planerar att stanna längre än tre månader.

Var god notera att om du önskar korsa Allenby bron mellan Jordanien och Västbanken, eller om du vill besöka Gaza, så krävs det att du kontaktar de relevanta israeliska myndigheterna i förväg för att få visum.

 

Vi rekommenderar att du alltid bär med dig ditt pass (tillsammans med ditt visum, om du har ett). Var god ha en fotokopia av sidan med de personliga detaljerna (sidan där ditt foto är) på en säker plats, inklusive persondetaljer om dina närmsta anhöriga.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Israel
  • Huvudstad: Tel Aviv
  • Övriga större städer: Haifa, Rishon LeZion, Ashdod, Gaza City, Hebron, Jenin.
  • Religion: Judendom och Islam
  • Tidszon: GMT + 2 (GMT + 3 under sommartid, sommartid i Israel startar den 1 april varje år och slutar på lördagen mellan Rosh Hashana och Yom Kippur)

Landets nödnummer

  • Polis: 100
  • Brandkår: 102
  • Ambulans: 101

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Se alla våra försäkringar

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Larnaca

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.