Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Tokelauöarna

Reseförsäkring Tokelauöarna

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Tokelau tillhör Nya Zeeland, och sprids över tre atoller; Atafu, Nukunonu och Fakaofo och en ö, Swains. Det ligger i Stilla havet.
Tokelau har en lågriskmiljö utan aktiva militant, terrorist- eller väpnade grupper. Protester och demonstrationer är ovanliga och om de sker fredliga. Öarna är isolerade och har ingen flygplats och det tar en hel dag till havs för att nå den närmaste ön, Samoa.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera en läkare eller resehälsospecialist minst 4-8 veckor innan avresa för den senaste informationen om de vacciner som krävs. Resenärer bör se till att följande vaccinationer är uppdaterade: influensa, vattkoppor, polio, mässling/påssjuka/röda hund, hepatit A och stelkramp/difteri. Du rekommenderas även att vara vaccinerad mot hepatit A och tyfus, och om du kommer att vistas i området i mer än sex månader eller vara i nära kontakt med lokalbefolkningen bör du vara vaccinerad mot hepatit B. Rabiesvaccin bör övervägas för de resenärer som kommer att komma i kontakt med djur, eller tillbringa mer än sex månader i Tokelau.
Även om mycket av det lokala vattnet är säkert att dricka rekommenderas besökare att endast dricka buteljerat vatten, eller vatten som filtrerats eller kokats. Med detta i åtanke bör du även undvika isbitar och se till att grönsaker och frukt skalats eller kokats. Innan du äter mejeriprodukter kan du vilja kontrollera att de pastöriserats.

Var och en av de tre atollerna har ett sjukhus där grundläggande sjukvård är tillgänglig. Sagato Iosefo Hospital (St. Joseph) är det största sjukhuset och den enda anläggningen med röntgenutrustning. De flesta behandlingar kommer att kräva kontanter, oavsett försäkring. Allvarliga medicinska problem kommer att kräva luftevakuering till ett land med moderna faciliteter, vanligtvis Nya Zeeland.

Pass

Tokelau är ett icke-självstyrande territorium av Nya Zeeland, och har därför samma inresekrav som Nya Zeeland. Pass måste vara giltiga i minst en månad efter beräknat avresedatum.

Visum

De flesta medborgare kan vistas i Tokelau i tre månader utan visum, så länge de inte tänker arbeta i territoriumet. De bör ändå kontrollera detta med närmaste nyazeeländska ambassad. De som tänker arbeta måste söka ett arbetstillstånd.
Resenärer måste även ha en retur- eller vidare biljett för resa till Tokelau, såsom en flygbiljett.

Tokelauöarna
  • Huvudstad: Regeringssätet flyttar varje år mellan de tre atollerna.

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Sydney

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language