Skidåkare vid skidresort

10 regler att känna till inför skidresan

07 januari

Planerar du att spendera din vintersemester med snötäckta berg, blå himmel och strålande sol? En skidsemester slår det mesta och är det perfekta sättet att kombinera aktiva dagar i backen med lata stunder i solen - allt paketerat tillsammans med en storslagen miljö och natursköna vyer. Samtidigt innebär skidsemestern en del risker och det kräver att du tar ansvar för att undvika olyckor och för att göra den så säker som möjligt.

En grundregel för säker skidåkning och snowboardåkning är att åka lika defensivt, ansvarsfullt och kontrollerat som man gör när man kör bil och att alltid räkna med att andra kan göra misstag.

För att göra det lättare att förstå och ta till sig vad detta betyder i praktiken, så har Internationella skidförbundet FIS sammanställt en handbok för vintersportare. Handboken innehåller 10 punkter för hur du ska uppföra dig samt hur du ska uppföra dig gentemot andra i backen. Reglerna gäller över hela världen både för skidåkare och snowboardåkare och reglerna används också för att utvärdera olyckor.

FIS-Regler

1. Hänsyn
Alla skidåkare och snowboardåkare måste uppträda och bete sig på ett sätt som inte kan skada, hindra andra i deras utövande eller utsätta andra för fara.

2. Kontrollerad hastighet
Alla skidåkare och snowboardåkare ska hålla god uppsikt, anpassa sin åkstil efter förmåga, antal andra åkare i backen, samt hur terräng,  snö- och väderförhållandet ser ut.

3. Företräde
Bakomliggande skidåkare eller snowboardåkare måste välja ett eget spår som inte utsätter åkaren framför för fara.

4. Omkörning
Omkörning är tillåten både från vänster eller från höger, men se alltid till att hålla tillräckligt med avstånd så att åkare du kör om har plats för sina svängar.

5. Infart och start
Alla skidåkare och snowboardåkare som tar sig in i en nedfart från angränsade pist, fortsätter att åka efter ett kortare stopp i pisten eller som åker vid sidan om nedfarten, måste se till att det inte finns någon risk för att utsätta sig själv eller någon annan för fara genom att titta både uppåt och nedåt i pisten.

6. Stopp
Varje skidåkare och snowboardåkare ska undvika att stanna på trånga ställen eller på ställen med skymd sikt. Om du ramlat på en plats med skymd sikt ska du så snabbt som möjligt flytta dig från pisten.

7. Gå upp eller ned för pisten
En skidåkare eller snowboardåkare som går uppåt eller neråt i pisten ska hålla sig till sidan av pisten.

8. Håll uppsikt över markeringar
Varje skidåkare eller snowboardåkare ska se till att följa de markeringar och skyltar som finns.

9. Hjälpberedskap
Vid en olycka är det varje skidåkare eller snowboardåkares skyldighet att hjälpa till.

10. Legitimation vid olycka
Oavsett om du orsakat olyckan eller inte, ska varje skidåkare, snowboardåkare eller vittne kunna uppge sina fullständiga personuppgifter.

Välj rätt reseförsäkring

Skulle olyckan trots allt vara framme är det viktigt att ha en bra försäkring som t.ex.  Reseförsäkring Bas eller Plus som ersätter dig om du blir sjuk eller skadar dig, samt din sportutrustning (om du väljer tillvalet Sportutrustning).

Om du ska utföra riskfylld skidåkning, t.ex. åka off-pist (en aktivitet som inte täcks av vanliga försäkringar) så rekommenderar vi vår Reseförsäkring Extremsport.

Källa: 10 FIS rules of conduct


Kom ihåg reseförsäkringen!

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

 

Se alla våra reseförsäkringar

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Du kanske också gillar:

Strand

5 oväntade lagar i Thailand som kan ge böter eller fängelse

Varje år besöker hundratusentals svenskar Thailand. De flesta lagarna som finns i Sverige finns även i Thailand, men givetvis finns det undantag som k...

Teaser

Vad ska man göra om man förlorar passet utomlands?

När man reser krävs en del dokumentation i from av resehandlingar, pass och biljetter. Vad gör du om du skulle förlora dessa viktiga dokument när du ä...

Teaser

Hur man överlever en flygkrasch

Många har säkert ställt sig frågan: finns det någonting man kan göra för att öka chansen att överleva en flygkrasch? Tidningen Huffington Post skrev n...