Backpacka i Australien – tips och råd inför resan ”Down under”

25 september

Att backpacka – det vill säga resa runt i världen med bara en ryggsäck och lite fickpengar - är en fantastisk upplevelse och ett minne för livet. Kanske får du bara en chans att upptäcka världen på det här sättet; under den period i livet då du är oberoende av ett fast jobb och bara har dig själv att tänka på. Se till att ta vara på möjligheten och få ut det mesta av din backpackingresa med våra restips!

Backpacking i Australien

Sydostasien i all ära, men drömmen om att upptäcka landet ”down under” lever hos många människor från Europa. Kanske är det kittlande att ge sig av till den plats som ligger allra längst bort från oss i Europa?

Australien är ett av världens till ytan största länder, men har en modern turism- och infrastruktur vilket gör det relativt lätt att ta sig runt i landet (även om det är långt). En vanlig rutt för backpackers är att resa med bil, buss eller flyg längs med östkusten, antingen från Melbourne i söder till Cairns i norr eller tvärt om. Klassiska orter där du garanterat kommer att träffa andra backpackers är Surfers Paradise, Fraiser Island och Brisbane.

En kort guide till att packa en ryggsäck >

OBS! Missa inte Australiens huvudstad Canberra! Det är en liten ort mitt emellan Melbourne och Sydney.

Västra Australien

Soliga Perth är en populär stad för backpackers att besöka, belägen i nordvästra Australien. Vill du upptäcka västra Australien är rekommendationen att hyra bil, så att du kan komma nära djur och natur. Tänk på att det är vänstertrafik i Australien och, återigen, att avstånden är mycket längre i verkligheten än vad de ser ut på kartan. Ett par timmar söder om Perth ligger Margaret River och dess välkända vingårdar, och har du möjlighet att ta dig ännu längre söderut är vackra Cape Le Grand utanför Esperance ett resmål du inte vill missa!

Stor backpackerguide – tips inför långresan >

Visum till Australien

Alla utom nya zeeländska medborgare behöver ett giltigt visum för att komma in i Australien. Som europé behöver du ett elektroniskt utfärdat visum, så kallat Elektroniskt Resetillstånd (ETA). Ett ETA är giltigt i tre månader för turister.

Läs mer om visum till i Australien >

Jobba i Australien – Work and travel-visum

Vill du stanna längre tre månader och kanske också jobba i Australien under din backpacker-period så kan du ansöka om ett så kallat Work-and travel-visum. Det är ett slags tillfälligt uppehållstillstånd på 12 månader som ger dig möjlighet att jobba i Australien under tiden du backapackar i landet. Vanligtvis handlar det om servicejobb, exempelvis servering i barer eller på restauranger - eller inom jordbruksnäringen. Du får jobba i max sex månader hos varje arbetsgivare. För att ansöka om ett Work and travel-visum måste du vara mellan 18-31 år.

Vaccinationer Australien

I god tid innan du reser till Australien bör du behöva vaccinera dig mot bland annat Hepatit B, Japansk encefalit och rabies.

Läs mer om nödvändiga vaccinationer inför Australien-resan > 

Reseförsäkring Backpacker

Kom ihåg att din vanliga hemförsäkring inte täcker utlandsresor som är längre än 45 dagar. Du behöver teckna en reseförsäkring för att vara skyddad utifall att olyckan skulle vara framme. Vår reseförsäkring Backpacker täcker bland annat sjukvårdskostnader om du blir inlagd på sjukhus, nya biljetter om du missar din avresa och ersätter värdet av ditt bagage om det blir borttappat. Reseförsäkringen gäller dig som är max 35 år gammal.

Lycka till med din backpacker-resa, önskar vi på Europeiska ERV!


Kom ihåg reseförsäkringen!

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

 

Se alla våra reseförsäkringar

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Du kanske också gillar:

Teaser

USA: ett dyrt land att bli sjuk i

Vare sig du planerar att studera i USA eller åka dit som turist så är det viktigt att se över hur du är försäkrad, framför allt eftersom sjukvården är...

Jordglob i hand

Om kultur – och 4 sätt att undvika en kulturkrock

När vi reser till andra länder säger vi ofta att vi upplever andra kulturer. Men vad betyder egentligen ordet kultur? Och hur ska man förhålla sig til...

Australien

Australien

Här har vi samlat all information du behöver veta om Australien. Informationen innefattar bl.a. visumkrav, vaccinationer, passregler och allmänt riskläge.