Person vid Himalaya

En fantastisk vandring på världens tak

23 maj

Drömmer du om att vandra längs Himalaya och beskåda världens högsta berg Mount Everest? Då ska du ta del av Patrik Enlunds berättelse om de utmaningar och fröjder han ställdes inför när han vandrade drygt 4 000 meter över havet på vad somliga kallar världens tak.

Det enda vi hör är ljudet av forsen som slingrar sig fram över stenarna nere i dalen, fåglarna som kvittrar i träden och våra egna steg på jordstigen. Ryggsäcken känns sådär lagom tung över axlarna och jag torkar bort ännu en svettdroppe i pannan med tröjärmen.

Bakom oss ligger de böljande och grönskande dalarna. Framför oss reser sig världens högsta bergskedja, Himalaya, som en vägg. En vägg med förväntningar och spänning. Bortom kröken sägs det att vi ska kunna se toppen av världen. Mount Everest. 8 848 meter över havet.

En farofylld promenad

Vandringen till Mount Everest Base Camp är en utmanande promenad inte helt utan faror. Vi har laddat upp med skavsårsplåster, rengöringstabletter för vatten och ett schema som ska låta våra kroppar vänja oss vid höjden. Höjdsjuka kan slå till när som helst mot vem som helst. En bra vandrare är en förberedd vandrare som inte pushar gränserna.

Extrem kyla och värme om vartannat

På dagarna är det så varmt att vi kan gå i shorts och t-shirt. På kvällarna är det så kallt att vi måste ha extra sockor och tre lager på överkroppen. Solen går ner tidigt bakom bergskammarna och även om det dröjer länge innan mörkret kommer så blir det snabbt kyligt. Den värmande vitlökssoppan, det tibetanska brödet eller de nepalesiska pirogerna ”Mo Mo” sitter perfekt framåt middagstid när vi checkat in på något av de mysiga vandrarhemmen längs leden.

Vandringen är som sagt inget för den otränade. Stundtals är det brant och jobbigt. Men stundtals är utsikten milsvid och vi kan se snöklädda magnifika bergstoppar som alla är närmare 7 000 meter över havet. Mäktigt och imponerande är ord som passar bra in även om det är svårt att beskriva känslorna över att vara nära så höga berg.

De känslorna ger oss energi att fortsätta när det är tungt.

Höjdsjukan slår till

Men en bra vandrare inser också sina begränsningar. Min flickvän och vandringskompanjon Leanne drabbas tredje dagen av en dålig mage och är extremt trött. Vi befinner oss i bergsbyn Namche Bazaar på 3 800 meters höjd. Är det höjdsjuka eller bara lurig mat som ställt till det? En natts sömn och mycket vatten hjälper inte och vi tvingas helt lägga om planen. Vi måste gå ner igen. Det är det enda som hjälper mot höjdsjuka.

Jag är dock bestämd. Jag måste få se Mount Everest med mina egna ögon innan jag lämnar det här bergsmassivet. Uppe på kammen ovanför Namche Bazaar kan en se Everest i klart väder sägs det. Jag sätter alarmet på 05.30 nästa morgon och knatar själv upp de 300 höjdmetrarna till utsiktspunkten.

Vädret är kristallklart. Inte ett moln så långt ögat kan nå som Ledin sjunger.

Världens högsta punkt

Och där har vi det. Mitt framför mig, långt borta i horisonten. Världens högsta punkt. Flera rysningar kryper ner längs ryggraden. Besvikelsen över att inte nå hela vägen fram till Base Camp är som bortblåst.

Det här är bara så sjukt häftigt. Även om jag inte ens är i närheten.

En sak är säker: Jag kommer tillbaka.

 

Följ Patriks alla äventyr i världen på: www.ettannatliv.se


Kom ihåg reseförsäkringen!

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

 

Se alla våra reseförsäkringar

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Du kanske också gillar:

Gifta

Gifta sig utomlands

Att gifta sig utomlands är något som blivit allt mer populärt. Om man väljer att gifta sig utomlands finns det en mängd val man ställs inför: gifta si...

Teaser

En kort guide till att packa en ryggsäck

Många väljer att backpacka för att det ger större frihet än de vanliga charterresorna. Med friheten kommer även större krav på ansvar och planering fö...

Så kan du jobba inom dykning

Våra gästbloggare Sandra och Assar är dykinstruktörer på ön Koh Tao i Thailand. De skriver för oss varje månad om allt som har med dykning, Thailand o...