
Reseförsäkring Kosovo
Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.
Översikt
Huvudstad: Pristina (218 782 invånare)
Befolkning: (uppskattning 2024)
Religioner: muslimer 95,6 %, romersk-katolska 2,2 %, ortodoxa 1,5 %
Språk: albanska, bosniska, serbiska, turkiska
Tidszon: UTC+1; sommartid: +1 timme, börjar sista söndagen i mars; slutar sista söndagen i oktober
Körsida: Höger
Telefonnummer: +383
Elkontakt(ar): Typ F
Pengar
Den lokala valutan i Kosovo är euro (EUR). Från och med den 22 april 2025 är 100 EUR lika med 115,37 USD.
Valutaväxling kan göras på banker.
Resenärer bör vara beredda att använda kontanter för att betala. Ekonomin fungerar generellt endast med kontanter. Kreditkort accepteras endast i exklusiva och/eller turistområden. Bankomater finns endast tillgängliga i stads- och/eller turistområden.
Från och med den 1 februari kommer Kosovo officiellt endast att använda euro (EUR), så det uppmuntras inte att ta med sig serbiska dinarer (RSD).
Dricks förväntas inte från lokalbefolkningen, men är alltid välkommet från utlänningar. För taxiresor kan du ge dricks till närmaste euro eller halv euro.
Elektricitet
Strömförsörjningen i Kosovo är mindre än tillförlitlig. Elektricitet drivs på 230V vid 50Hz med pluggtyp(er) F. Strömbrist och avbrott har blivit mindre frekventa men kan fortfarande uppstå när produktions- och importkapacitet inte möter efterfrågan eller när det är ett serviceavbrott i ett av Kosovos föråldrade kraftverk.
Pass
De flesta resenärer kommer att behöva ett pass för att komma in i Kosovo. Passet måste vara giltigt under vistelsen och ha en tom sida.
Medborgare i länder på västra Balkan kan komma in i Kosovo med ett giltigt ID, via ömsesidiga landgränsövergångar.
Medborgare i EU-länder kan resa in i Kosovo med ett giltigt ID.
Visum
Visumfritt inträde är tillgängligt för vissa resenärer som kvalificerar sig baserat på nationalitet och resemål. Alla andra resenärer kommer att behöva skaffa visum från närmaste ambassad eller konsulat eller ansöka online (e-visum) före resan.
Kraven på inresevisum varierar beroende på nationalitet, syftet med resan och andra faktorer. Enskilda resenärer ansvarar för att se till att de uppfyller alla visumkrav, vilket bör bekräftas med myndigheterna på sin destination innan resan.
Visumfri resa
Visumfri resa till Kosovo : Utländska medborgare från utvalda länder kan resa in i Kosovo utan visum i upp till 90 dagar. En lista över undantag som gäller enligt passtyper och resehandlingar finns här .
Visum
Visum för kortare vistelse : Utländska medborgare kan behöva ett visum för kortare vistelse för att vistas i Kosovo i upp till tre månader. Myndigheterna lämnar ingen ytterligare information. Resenärer rekommenderas att kontrollera visumkraven före inresa via ambassad och konsulära tjänster.
Lokala resor
Översikt
Vägförhållandena är tillfredsställande i större städer, men dåliga utanför tätorterna. Körvanorna är också dåliga, och landet lider fortfarande av oexploderad ammunition och minor från kriget 1999. Områden längs gränsen till Albanien, särskilt Duljepass-området , är i fara. Flygresor och kollektivtrafik, exklusive inrikeståg, är säkra och pålitliga.
Resesäkerhet
Flygresor
Pristinas internationella flygplats (PRN/BKPR) är den enda flygplatsen i Kosovo som betjänar internationella civila flygningar. Den ligger 15 km sydväst om Pristinas centrum. Under de senaste åren har flygplatsfaciliteterna förbättrats avsevärt tack vare omfattande investeringar från det internationella samfundet. Säkerheten på flygplatsen är mycket god och uppfyller Europeiska unionens (EU) bestämmelser. Kontrollerna är omfattande, men säkerhetspersonalen hanterar köerna effektivt.
Kollektivtrafiken till flygplatsen är begränsad. Bussar går dygnet runt och avgår varannan timme utanför terminalbyggnaden till Grand Hotel i centrala Pristina . Det enda praktiska alternativet till Pristinas flygplats är flygplatsen i Skopje, Makedonien. Om du reser sydöst om Kosovo kan det vara bättre att flyga till Skopje, som bara ligger två timmar bort med bil.
Vägresor
Vägarna i Kosovo är mestadels i dåligt skick, även om investeringar från det internationella samfundet har förbättrat situationen. Huvudvägen, en tvåfilig väg, går från Nis i Serbien till Pristina . Detta är den bästa vägen i Kosovo och är välasfalterad. De flesta andra vägar är dåligt underhållna, med gropar och svaga vägmarkeringar. Under regnperioder är oasfalterade landsbygdsvägar ofta leriga och svåra att ta sig fram på. Gatorna tenderar att vara smala, med bilar parkerade på båda sidor. Otillräcklig gatubelysning ökar risken på natten. I städer gör strömavbrott ofta att trafikljusen inte fungerar, vilket leder till olyckor i korsningar.
Förutom dåliga vägar utgör även Kosovobornas körteknik en fara och trafikolyckor är vanliga året runt. Körningen är ofta snabb och aggressiv, och trafikreglerna följs sällan. Dessutom är en hög andel fordon mycket gamla och osäkra. Långsamt rörliga militära konvojer kan framkalla otålighet men är svåra att köra om säkert. Försök inte köra om om du inte säkert kan köra om hela konvojen på en gång, eftersom bilar som kör in mellan militärfordon kommer att ses som ett hot. Det är ofta lämpligt att ha tålamod och vänta tills konvojen svänger av vägen eller stannar för att låta dig passera. Långsamt rörliga jordbruksfordon, inklusive hästdragna vagnar, kan också utgöra faror. Om du reser till fots bör du inte förvänta dig att bilar väjer vid övergångsställen.
På senare år har vägen mellan Bujanovac i Serbien och Gnjilane i Kosovo blivit ökänd för gängrån, särskilt under sommaren. Gäng förväntar sig att albanska migranter tar hem betydande summor pengar till sina familjer och riktar in sig på bilar med utländska registreringsskyltar. Tyska och schweiziska fordon är särskilt utsatta. Liknande gängrån av utländska medborgare har också ägt rum i andra områden i Kosovo, ofta nattetid. Undvik att stanna ditt fordon på lugna vägar. Rånare kan försöka övertala dig att stanna genom att köra bredvid din bil och indikera att du har punktering eller andra skador. Om detta inträffar, fortsätt köra och ring polisen på 92. Om du tror att det kan vara ett verkligt problem med ditt fordon, försök alltid att nå väl upplysta och livligt trafikerade områden innan du stannar. Polisen i Kosovo tar bort registreringsskyltarna från fordon som inte parkerats korrekt. Detta gör dem orörliga eftersom det är olagligt att köra utan registreringsskyltar. Registreringsskyltarna behålls av polisen tills böterna har betalats. Registreringsskyltar används nu som ett tecken på förarens etnicitet, vilket har resulterat i ett ökat antal attacker mot fordon. Undvik att köra in i albanska områden med serbiska registreringsskyltar och vice versa.
Tågresor
Internationella järnvägsförbindelser förbinder Kosovo med många regionala stater. Det finns bara en aktiv internationell järnvägsförbindelse, som går en gång om dagen mellan Pristina och Skopje , men linjen är för närvarande inställd.
Inrikes tågtrafik i Kosovo är inte tillförlitlig på grund av tågens låga turtäthet, deras låga hastigheter och dåliga underhåll. "Free of Movement"-tåget inrättades för att etniska serber skulle kunna resa mellan serbiska enklaver i Kosovo genom albanskt majoritetsterritorium. För närvarande är denna linje ur funktion.
Kollektivtrafik
Bussar: Regelbundna internationella bussförbindelser förbinder Belgrad och andra serbiska städer med Pristina och norra delar av Kosovo. Det finns också dagliga avgångar från Skopje i Makedonien till Pristina . Alla avgångar är effektiva. Fordonen som används är vanligtvis nya modeller med luftkonditionering. Bussar från andra europeiska huvudstäder kör två eller tre gånger i veckan, men resorna är mycket långsamma. På alla internationella avgångar finns det risk för småbrottslighet. Tjuvar försöker ofta stjäla väskor som tillhör resenärer medan de sover eller är distraherade. Förvara alltid dina väskor nära dig och använd lås för att hålla dem stängda. Värdesaker bör förvaras på dig i ett pengabälte eller annan säker ficka.
Minibussar: Minibussar, så kallade kombibussar, är det bästa sättet att ta sig mellan och runt städer i Kosovo. Även om de är dyrare än offentliga bussar är de pålitliga och säkra. Kombibussar som går till andra städer avgår vanligtvis från nära centrala torg. I Pristina avgår de från den centrala busstationen. Biljetter bör köpas från föraren ombord. Varje kombibuss visar ruttnumret i vindrutan och kan flaggas ner när som helst. Folkmassor som väntar på kombibussar i städer samlas vanligtvis vid gathörn och korsningar. Småbrottslighet är ovanligt på kombibussar på grund av deras lilla storlek, men ficktjuvar bör förebyggas.
Taxibilar: Det finns gott om taxibilar i Kosovo, men många förare försöker ta överpriser och utnyttja resenärer. För att minska denna risk, ring alltid efter en taxi i förväg istället för att vinka en på gatan. Olicensierade taxichaufförer finns och kan undvikas genom att se till att du bara använder taxibilar med taximeter och taxibolagslogo.
Biluthyrning: Europcar och Shkodra, ett lokalt företag, har biluthyrningskontor i flygplatsens ankomsthall. Båda hyr ut moderna, välskötta fordon.
Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.
- {{originalfilename}} x
Närmaste servicekontor
Euro-Center Tjeckien
Kan jag boka försäkring till landet?
Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.