Oktoberfest

6 tips till dig som planerar att besöka Oktoberfest i München

04 september

Snart är det återigen dags för Oktoberfest, av lokalborna kallat ”Wiesn”. I och med festligheterna, som går av stapeln 16 september och avslutas 3 oktober, kommer miljontals människor att samlas i München för att fira den största folkfesten i världen. För alla som vill undvika långa köer i öltälten, språkliga fadäser och pinsamma modemissar följer här sex experttips från Tyska ERVs egen reseexepert Florian Kulik.

1.  Sov inte för länge på morgonen

Den som gillar att sova sent in på morgonen kommer inte att ha mycket att hämta på Oktoberfest. I alla fall om man inte har en bordsreservation, vilket inte är det lättaste att få. Personer som saknar en bordsreservation bör, åtminstone, ställa sig i kö utanför öltältet en till två timmar innan den officiella öppningstiden klockan 09.00. Under veckodagarna bör man infinna sig vid öltältet innan 10.00 om man vill ha en chans att få en plats. Tro dock inte att du kan dyka upp när som helst om du råkar vara en av de lyckliga få med en bordsreservation. Då arrangörerna alltid strävar efter att ha fullsatta öltält ger man bort reserverade platser om de som reserverat inte dyker upp i tid till sin bordsbokning.

 2. Så får du ut det mesta av dina lederhosen och din dirndl

Någon klädkod finns inte på Oktoberfest, vilket inte minst många av festivalbesökarnas inte alltid så modemedvetna klädval skvallrar om. De riktiga festivalentusiasterna brukar dock klä sig i lederhosen och dirndls av klassiskt snitt. Kvinnor som väljer att bära den traditionsenliga dirndln bör speciellt ge akt på hur rosetten på förkläddet är knuten:

  • Rosetten till höger: Bort med tassarna! Damen i fråga är upptagen.
  • Rosetten till vänster: Eventuella komplimanger är välkomna, damen i fråga är singel.
  • Rosetten på mitten: Håll tungan i styr! Hennes relationsstatus är inte helt given.

 

Bonustips: Våga lägg din tillit till expediten i affären när det kommer till passform etc. när du ska köpa dina lederhosen eller din dirndl.

3. Oachkatzl-Was? 

Ännu till denna dag är den vanligast förekommande dialekten på Oktoberfest Bayerska. Och det kanske inte är så konstigt; över 70 procent av alla besökare kommer från Bayern. Hur som helst, för att minska risken att du utsätter dig för pinsamheter på grund av språkförbistringar har vi här sammanställt de viktigaste orden och uttrycken för den som saknar kunskaper i den lokala tyska dialekten:

  • Servus! = Uttryck som används för att hälsa på varandra och säga adjö.
  • Maß Bier = En liter öl. Om du istället skulle beställa en ”Maaß” eller ”Ein großes Bier” (en stor öl) får du räkna med hånfullhet från lokalinvånarna.
  • Hendl = En halv ugnsbakad kyckling.
  • Brotzeit = Tilltugg bestående av bröd, korv och ost.
  • Obazda = En ostdipp till tilltugget, gjord av camembert, smör och paprika.
  • Auszogne = Söta bakverk
  • An Schnupf = Tobak som inmundigas genom näsan, så kallad snuff-tobak.

Bonustips: Bara de som kan uttala ordet ”Oachkatzlschwoaf” (Svenska: Ekorresvans) kan med gott samvete kalla sig Bayrare i själ och hjärta.  

4. Tält för dig som är kändis eller för dig som inte ens tycker om öl?

Det är, mer eller mindre, ett fastslaget faktum att feststämningen är på topp i alla öltälten. Vilket tält som passar vem är en helt och hållet annan fråga. Unga och vilda festivalbesökare brukar föredra tälten döpta ”Hacker” eller ”Schottenhamel”.  Schottenhamel är dessutom det tält där den första ölen brukar tappas varje ny säsong.  I Augustiner Festhalle är det en rustiks atmosfär, här kommer ölen än idag från 200-liters träfat, vilka även kallas ”Hirschen” av dem med koll. Du som har en hunger efter oxkött kan stilla din hunger i Ochsenbraterei (Spatenbräu Festhalle). Kändisar och stjärnor kan titt som tätt skådas i det bekväma Käfer text eller i Weinzelt (vintältet). Vintältet är dessutom ypperligt för alla dem som inte gillar öl. Förutom vin finns här också mousserande vin och champagne.  Vi får inte heller glömma tältet Hofbräu som sägs vara en smältdegel för olika nationaliteter.

5. “Oide” Wiesn

Gamla Wiesn, även kallad “Oide Wiesn”, är för alla dem som är ute efter den nostalgiska delen av Oktoberfest. Här kan nostalgiker strosa förbi karuseller och attraktioner som har sitt ursprung från äldre tider, t.ex. hästkapplöpningen och möjligheten att dricka öl från traditionella ölkrus.  Det är något lugnare på ”Oide Wiesn” än på övriga festivalen, men stämningen är ändå minst lika hjärtlig med sin Bayerska folkmusik och utsökta traditionsenliga kläder. Oide Wiesn har en inträdesavgift på cirka 3 Euro, men man slipper trängas vilket gör det exemplariskt för barnfamiljer.  

6. Resa och boende

Det lättaste sättet att ta sig till Oktoberfest i München är via kollektivtrafiken.  Från Centralstation kan du ta dig till festivalen på några minuter med tunnelbanorna U4 och U5. Oktoberfestveteraner brukar välja mittenvagnarna för att undvika trängsel så långt det går. Det går även att promenera till festivalen på cirka 10 minuter från Centralstation och S-Bahn stationen Hackerbrücke. Den som istället väljer att köra rekommederas att Park & Ride parkeringsplatserna i stadens utkanter. På så sätt kan man undvika trafikstockningarna i centrum. Den som besöker festivalen utan att ha ordnat boende i förhand måste dessvärre vara beredd på att gräva djupt i fickorna. Den som bokar i förhand rekommenderas att skaffa avbeställningsskydd, om något skulle inträffa slipper man då i alla fall betala för en resa som aldrig blev av.

Bonustips: Lyssna på utropen i högtalarsystemen på tunnelbanestationen Theresienwiese om du vill ha en snabblektion i Bayerska. 


Kom ihåg reseförsäkringen!

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

 

Se alla våra reseförsäkringar

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Du kanske också gillar:

Tyskland

Tyskland

Här har vi samlat all information du behöver veta om Tyskland. Informationen innefattar bl.a. visumkrav, vaccinationer, passregler och allmänt riskläge.

Karta Tyskland

Leva och bo i Tyskland: Det här behöver du veta

Strax söder om Danmark ligger Europas mest folkrika land: Tyskland. Här bor hela 82 miljoner människor från många olika kulturer, där ibland ungefär 2...

Teaser

USA: ett dyrt land att bli sjuk i

Vare sig du planerar att studera i USA eller åka dit som turist så är det viktigt att se över hur du är försäkrad, framför allt eftersom sjukvården är...