Reseförsäkringar för kulturresor

Kulturresor kan ge spännande möten med andra kulturer, fantastiska matupplevelser och många minnen och erfarenheter för livet. Den här typen av resa blir allt mer populär för varje år i takt med att många vill uppleva mer än bara sol, bad och kanske någon enstaka turistattraktion. Här nedan kan du läsa om vilken reseförsäkring vi rekommenderar för sådana resor, saker du bör tänka på samt tips på destinationer att besöka.

Rekommenderade försäkringar vid kulturresor

För dig som åker på en längre kulturresa rekommenderar vi våra allmänna reseförsäkringar: Ung för dig som är yngre än 36 år vid utresa, samt Bas eller Plus för dig som är äldre än så eller önskar ett mer omfattande skydd. Gemensamt för dessa försäkringar är att de kan anpassas med olika tillval för att möta dina specifika behov.

Du som ska kombinera kulturresan med backpacking har en smart paketlösning i vår Backpackerförsäkring. Tänk på att denna endast kan tecknas för resor som är minst två veckor långa.

Viktigast av allt är att du väljer en reseförsäkring för din kulturresa som erbjuder det skydd just du önskar.

De bästa destinationerna för kulturresor

Madeira - Portugal

Madeira är en grön vulkanö mitt ute i Atlanten. Hit har kultur- och naturintresserade vallfärdat i många år. På en kulturresa till Madeira kan du ta del av levadavandringar i bergen, besöka pittoreska byar, göra besök på vingårdar och gå guidade promenader längs kusten med dess svindlande utsikter.

Amalfikusten - Italien

Amalfikusten ligger strax söder om Neapel i Italien. Här finns fina fiskebyar på bergsluttningar i mycket vackra miljöer. Kulturresor till Amalfikusten inkluderar ofta boenden direkt vid havet, båtturer, utflykter till Capri, besök i antikens Pompeji och en närmare titt på vulkanen Vesuvius. Om resan inte inkluderar boende är Italien ett land där det är smidigt att hyra ett boende, exempelvis via Airbnb. Läs mer om vad som kan vara bra att veta med att hyra hus utomlands.

Vietnam och Kambodja

Vietnam och Kambodja har varit populära resmål för backpackers i flera år. Numera har också många arrangörer av kulturresor hittat hit. Kulturresor till Vietnam och Kambodja bjuder på vandringar i regnskogen, båtturer med övernattningar, besök i Hanoi och Saigon och besök vid tempelstaden Angkor Wat. En rundtur med motorcykel i Sapabergen är också något vi rekommenderar att man gör i Vietnam.

Att tänka på innan du bokar

Det finns såklart några saker du bör tänka på innan du bokar en kulturresa. Först och främst ska du fundera på vilken resa som passar dig bäst. Här är några frågor att tänka på:

  • Vad vill du se och uppleva? Natur? Mat och dryck?
  • Hur mycket vill du röra på dig? Hur obekvämt kan du tänka dig att ha det?
  • Hur långt kan du tänka dig att flyga till destinationen?
  • Vill du ha en del egen fritid eller ska dagsschemat vara fullmatat?
  • Vill du åka på en färdigpaketerad kulturresa, eller skapa din personliga?

Saker att ha i åtanke när du packar

Vissa kulturresor har fokus på kultur och mat. För andra resor är det istället naturen som är i centrum. Hur du ska packa beror självklart på vart du ska åka och vad du ska göra.

När du börjar stoppa i saker i resväskan kan du med fördel utgå från schemat för resan. Ta också en titt på hur klimatet ser ut på destinationen och hur vädret väntas bli när du är där.

Det finns också några saker att tänka på oavsett destination, till exempel:

  • Kontrollera villkoren i din reseförsäkring.
  • Undersök om du behöver ta vaccin och om du behöver ha vaccinbevis med dig.
  • Tänk på din säkerhet! Till exempel: packa dina värdesaker i handbagaget, använd ryggsäck med dold dragkedja, med mera.

Och på tal om kultur... Finns det risk för kulturkrock dit du ska åka? Då rekommenderar vi att du läser våra fyra tips om hur du undviker en kulturkrock.