Naturkatastrof/terrordåd

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om hur din försäkring gäller vid naturkatastrof/terrordåd

Kan jag få ersättning om jag råkar ut för en naturkatastrof eller ett terrordåd?

Om platsen där du befinner dig drabbas av t.ex. en naturkatastrof eller ett terrordåd och du behöver ta dig därifrån snabbt så ersätter många av våra försäkringar dina merkostnader för att du ska kunna ta dig till en säkrare plats eller ändra ditt boende. Om Utrikesdepertementet i hemlandet rekommenderar dig att lämna området ger försäkringen även ersättning för transport till Norden. Med Reseförsäkring Plus kan du även få en ny resa eller dagsandelar om syftet med din resa blir förstört.

I tabellen nedan kan du se vilka av våra försäkringar som gäller vid naturkatastrof och terrordåd samt deras ersättningsnivåer.

Samtliga ersättningsnivåer avser "Nödvändiga och skäliga kostander för transport till Norden samt, mat, boende, kläder och lokala kostnader i samband med evakuering"

FörsäkringMerkostnaderNy resa eller dagsandelar
Reseförsäkring Ung 15 000 kr/person

 

Reseförsäkring Bas 15 000 kr/person

 

Reseförsäkring Plus 15 000 kr/person

50 000 SEK/person

200 000 SEK/familj

Backpacker 15 000 kr/person  
Weekend 15 000 kr/person  
Extremsport 15 000 kr/person  

Så gäller din försäkring vid evakuering

Om de lokala myndigheterna där du befinner dig beordrar en evakuering så täcker försäkringarna i listan ovan de nödvändiga kostnaderna för transport, mat och hotell under evakueringen. Om du inte kan evakueras omedelbart till Sverige så kommer du evakueras till närmsta säkra område.

Om en naturkatastrof har en påverkan på lokala transportmedel

Om du har försäkringsmomentet Personförsening i din försäkring och missar ditt flyg, tåg eller annat transportmedel p.g.a. naturkatastrofens påverkan på trafiken så täcks du av din försäkring. Om du anländer i tid till flygplatsen och ditt flyg är inställt så är det ditt flygbolag eller din researrangör du ska kontakta.

Avbeställningsskyddet

Om du har vårt Avbeställningsskydd och inte kan åka på din planerade resa p.g.a. en naturkatastrof kan du ha rätt till ersättning. Ersättning lämnas inte för resa eller arrangemang som arrangören ställer in. Börja med att kontakta din researrangör eller ditt flygbolag.