Klarnakortet

När du betalar din resa med ditt Klarnakort får du ett extra lager av trygghet, helt utan kostnad.                                Både före och under resan.

Här hittar du översiktsinformation för innehållet i din kortförsäkring. För fullständig information om innehållet i ditt kort, vänligen läs villkoret.

Så fungerar Klarnakortets reseförsäkring

Avbeställningsskydd

Omfattar avbeställningskostnader för resa till ett värde av minst 1 000 kr/person och eventuella tilläggsarrangemang vid akut sjukdom, olycksfall, dödsfall, brand eller annan plötslig och oförutsedd händelse i bostaden.

Inställd resa vid oförutsedd händelse
15 000 kr/person per inställd resa. Max 45 000 kr/kort.

Bagageförsening

Kompensation för nödvändiga och skäliga merkostnader vid minsta försening av bagage under en utgående resa.

Vid minsta försening
2 000 kr/person vid uppvisande av kvitto. Max 6 000 kr/kort.

Mer än 24 timmars försening
Ytterligare 3 000 kr/person vid uppvisande av kvitto. Max 6 000 kr/kort.

Totalt efter 24 timmar
5 000 kr/person. Max 12 000 kr/kort.

Försening av allmänt färdmedel

Ersättning om du blir försenad till din slutdestination p.g.a. att det allmänna färdmedlet (flyg, buss, tåg, etc) är försenat, inställt eller om du inte kommer med på grund av överbokning.

Mellan 4 - 8 timmars försening 
600 kr/person vid uppvisande av kvitto. Max 2 400 kr/kort.

Mer än 8 timmars försening
Ytterligare 600 kr/person vid uppvisande av kvitto. Max 2 400 kr/kort.

Totalt efter 8 timmar
1 200 kr/person. Max 4 800 kr/kort.

Vanliga frågor

Vanliga frågor om coronaviruset >

Säkerhetstips

På semestern vill man kunna njuta, slappna av och bara ha det trevligt. Vi rekommenderar därför att du slänger ett öga på våra säkerhetstips, så minskar förhoppningsvis risken att resan inte blir som du tänkt dig eller att det inträffar tråkigheter.

Innan du reser
Vad vet du om resmålet?

Ju mer du vet om seder, klimat, religion, politik och  brottslighet desto lättare har du att undvika riskabla situationer och klara dig på egen hand. Du får också mer utav din resa. Tänk även på att våra reseförsäkringar inte gäller i länder där UD har en reseavådan.

Mer läsning:

Länder som UD avråder från resa till >

Du hittar reseinformation per land i vår landsguide >

5 oväntade lagar i Thailand som kan ge böter eller fängelse >

Resa till Dubai - 10 saker att tänka på som turist >

Vaccinationer/mediciner

Kontakta en vaccinationscentral och ta de vaccinationer som rekommenderas. För att få full effekt måste många vaccinationer tas i god tid innan avresa. Om du lider av någon sjukdom eller regelbundet använder receptbelagd medicin bör du ta med intyg på engelska som visar vilken sjukdom du lider av och vilka mediciner du använder. Intyget kan vara bra att visa upp i tullen och kan dessutom underlätta om du skulle bli sjuk under resan. Checka aldrig in din medicin!

Mer läsning:

Du hittar mer information om vaccinationer per land i vår landsguide >

Tips till dig som reser med medicin >

Vaccinationstips till dig som planerar att resa utomlands >

Pass/visum

Kontrollera att ditt pass är giltigt, tänk även på att vissa länder kräver att passet ska vara giltigt ett antal månader efter hemkomst. Ta gärna med en kopia och två extra foton om passet skulle bli stulet. Kontrollera ifall det krävs visum till det land dit du ska åka.

Mer läsning:

Du hittar mer information om pass och visum per land i vår landsguide >

Vad ska man göra om man förlorar passet utomlands? >

Kontokort

Ta kopia av dina kontokort och notera telefonnummer för att kunna spärra dem vid behov. Skriv upp kontokortsnummer och förvara informationen på annat ställe än i plånboken.

Mer läsning:

Så undviker du att bli utsatt för kortbedrägeri under semestern >

Förvaring av pass/pengar/biljetter

Ha alltid dina resehandlingar lättillgängliga under resan. Använd gärna en säkerhetsficka under kläderna där du förvarar pengar, kreditkort etc. som du inte behöver under resdagen. Packa aldrig pengar eller biljetter i bagaget du checkar in.

Val av ressätt

Välj om möjligt flygbolag utanför internationella konflikter. Undvik även mellanlandning om det är möjligt, det är säkrare att flyga direkt.

Mer läsning:

Högst risk att bagaget försvinner vid flightbyte >

Val av boende

Välj ett hotell med god säkerhetsstandard. Se till att bo på ett våningsplan dit brandstegarna når (max våning 6) och undvik även bottenvåning om möjligt eftersom inbrottsrisken är större där. Be gärna om ett rum nära hissen så slipper du gå i långa korridorer.

Mer läsning:

Hyra lägenhet utomlands - 5 risker och hur du undviker dem >

Meddela din resplan

Meddela din resplan till dina anhöriga, till hemmakontoret och din kontaktperson i utlandet, innan avresan. Kom ihåg att meddela eventuella ombokningar.

Packning av handbagage

Lägg alltid medicin som du är beroende av i ditt handbagage. Stöldbegärlig egendom, t ex kamera, dator, viktiga arbetsdokument eller ömtåliga föremål packar du också i ditt handbagage. Det kan även vara bra att ha ett ombyte kläder i handbagaget ifall ditt incheckade bagage kommer på avvägar. Tänk på att det är förbjudet att förvara vassa föremål i handbagaget, t ex fickkniv, sax eller nagelfil.

Tänk även på att mängden vätska du får ha i ditt handbagage är begränsad och att de måste förpackas i återförslutningsbara genomskinliga 1-literspåsar. Varje enskild behållare med vätska får max innehålla 100 ml (1 dl). Varje passagerare får högst ta med sig en 1-litersplastpåse som innehåller behållare med vätskor och påsen måste gå att stänga utan problem.

Lås och märkning av bagage

Märkning av bagage

Använd en neutral dubbbelsidig namnlapp så din adress inte är synlig. Märk ditt bagage med adress och telefonnummer till din vistelseort utomlands. Inuti väskan är det bra att ha en tydlig lapp med namn, hemadress och telefonnummer.

Lås till bagage

Se till att köpta ett bra lås till din väska. Om du ska flyga rekommenderar vi ett s.k. TSA-Lås. Med ett TSA-Lås slipper du nämligen råka ut för att säkerhetspersonalen klipper upp ditt lås om de bestämmer sig för att inspektera din väska. Säkerhetspersonalen på i princip alla av världens flygplatser har nämligen tillgång till en speciell säkerhetsnyckel som kan öppna alla godkända TSA-hänglås. TSA-Lås är dessutom de enda typen av lås som är godkända vid resor till och från USA.

Spara viktiga kontaktuppgifter
 • Spara viktiga kontaktuppgifter som du behöver.
 • Spara telefonnumret till en anhörig som "ICE - in case of emergency" i din mobiltelefon. Då underlättar du för sjukvårdspersonal om de skulle vilja komma i kontakt med anhöriga.
 • Alla länder inom EU har larmnumret 112. Om du besöker ett land utanför EU så är det viktigt att du lär dig eller skriver upp det landets larmnummer för snabb åtkomst.

 

Flygresan
Om du är flygrädd

Om du lider av riktigt svår flygrädsla bör du uppsöka en professionell teraput som kan hjälpa dig att överkomma dina problem. Vid mildare flygrädsla brukar det dock hjälpa om man distraherar sig själv från det faktum att man flyger, t.ex. genom att läsa en bok eller se en film. Alkohol är dock inte att rekommendera då det kan förstärka känslan av att inte ha kontroll. Du hittar mer tips på hur du kan avhjälpa din flygrädsla i länken nedan.

Mer läsning:

Bota din flygrädsla >

Jetlag

Om du får jetlag, eller hur allvarlig din jetlag blir, påverkas av en rad faktorer. Bl.a: när på dygnet du reser och när på dygnet du anländer, ditt val av dryck under flygresan, i vilken grad du exponerar dig för solljus etc. I länken nedan hittar du mer information och tips på hur du undviker och/eller lindrar jetlag.

Mer läsning:

Hur gör jag för att undvika jetlag? > 

Undvik svullna fötter och ben

Du har säkert upplevt det själv- stumhet och svullnad i tår, fötter och anklar under längre flygresor. Det är det låga lufttrycket i flygplanskabinen i kombination med stillasittande som påverkar blodcirkulationen och gör att dina ben svullnar. Att använda stödstrumpor när du flyger kan hjälpa om du vill undvika svullna fötter och ben. Dessutom minskar risken för åderbråck och mer allvarliga tillstånd så som djup ventrombos (blodpropp i benet).

Mer läsning:

Därför bör du ha stödstrumpor när du flyger >

Flyga som gravid

Var noga med att hålla igång blodcirkulationen. Oavsett hur du reser (flyg, båt, tåg etc.) så är det viktigt att du rör på dig eftersom risken för blodproppar ökar vid graviditet. Sitt inte still längre än 90 minuter och se till välja platsen närmast gången om du ska flyga. Använd stödstrumpor för att öka blodcirkulationen.

Mer läsning:

Resa och flyga gravid > 

Därför bör du ha stödstrumpor när du flyger > 

På resmålet
På hotellet

Värdeförvaring

 • Använd alltid hotellets säkerhetsbox eller kassafack och lås in dina pengar och värdesaker.
 • Om du förvarar värdesaker på ditt hotellrum, tänk på kravet med s.k. ”dubbel inlåsning”, d.v.s. förvara egendomen i låst väska i låst rum.


Nödsituationer

 • Memorera närmaste nödutgång och kontrollera att den inte är blockerad/låst.
 • Om säker evakuering saknas, stanna på rummet och stäng fönster och dörrar.


"Oväntat besök"

Om du inte har beställt roomservice eller väntar annat besök, kontrollera med receptionen innan du öppnar dörren för okända.

Var extra vaksam (tjuvar)

Tjuvarna passar på när du är upptagen av annat, t ex med att handla på tax-free eller vid incheckning på hotell.

När du promenerar

Gå inte nära körbanan eftersom rånrisken är större där. Undvik att bära din väska på den sida som är närmast körbanan. Förvara plånboken så att du känner den.

Mat

Var försiktig med glass, majonnäs, skaldjur, rå fisk och rått kött. Undvik kranvatten, juice eller drinkar med vatten/is. Drick mineralvatten eller liknande. I vissa länder är det klokt att borsta tänderna i mineralvatten. Var alltid noga med din hygien under resan.

Mer läsning:

Så undviker du magsjuka på semestern >

Biltransport

Taxi
Använd väletablerade och skyltade taxi- och hotellbilar. Undvik ”svarttaxi”. Gör klart före resan om vilken taxa som gäller. Ring om möjligt och beställ taxi i förväg. Sitt i baksätet.


Hyrbil
Använd kända hyrbilsfirmor. Kontrollera att fordonet är ordentligt försäkrat. Se upp för liftare och ”olyckshändelse” vid sidan av vägen. I många länder är det klokt att köra med låsta dörrar och fönster. Håll dig till de stora vägarna och se till att alltid ha halv tank. Parkera bilen på väl belysta parkeringsplatser. Töm själv bilen på värdesaker - annars är risken stor att någon annan gör det.

Mer läsning:

Hyra bil utomlands tryggt & säkert >

Bila säkert i Europa i sommar >

Underskrifter

Skriv aldrig under papper som du inte förstår - inte ens en polisanmälan, på främmande språk. 

Kontanter och kontokort

Kontanter
Bär inte med dig mer pengar än du behöver under dagen. Ha gärna ”reservkontanter” med dig förvarat på ett annat ställe än plånboken.

 
Betalkort
Lämna helst aldrig ifrån dig ditt betalkort. Skulle du behöva spärra eller temporärt frysa ditt Klarnakort gör du det snabbt och enkelt i Klarna-appen.<a

På restaurang/bar
 • Lämna aldrig värdesaker i garderoben - inte ens om den är bevakad.
 • Se upp med ”nya trevliga bekanta”.
Sociala medier

Det är härligt att dela med sig av sina reseupplevelser med vänner och bekanta, men tänk på att uppdatera dina säkerhetsinställningar (på t.ex. Facebook) så att inte även obehöriga får reda på att du är bortrest. På så sätt minskar du risken för t.ex. inbrott när du är bortrest. 

I kraftig sol
 • Försök vänja kroppen sakta vid solens strålar
 • Använd solkräm
 • Låt huden vila om du bränt dig
 • Använd alltid solglasögon eftersom solen kan skada ögats lins
 • Tänk på att barn är extra känsliga för sol. Barn under ett års ålder bör inte vistas i solen överhuvudtaget.
 • Att det går att förbereda huden för solen genom solarium är bara en myt.
 • Drick mycket vatten för att hålla vätskebalansen och undvika värmeslag.
Inför hemresan
Vad får du ta med dig hem?

Mediciner
I vissa länder kan du fritt köpa mediciner som i Sverige klassas som narkotika/är receptbelagda. Kontrollera därför alltid att det är tillåtet att föra in preparatet i Sverige - eller be en läkare utfärda ett intyg - om du ska ta med medicinerna tillbaka hem.

Souvenirer
Tänk efter en gång extra innan du köper souvernier vars ursprung du är osäker på. Om det vill sig illa kan souverniren du tänkt köpa vara olaglig. Det kan handla om allt från antiktviteter till föremål tillverkade av material från utrotningshotade djur. Även om du är ovetandes om att det du köper är illegalt kan det leda till båda böter och fängelsestraff.

Mer läsning:

Tips till dig som reser med medicin >

Packa på samma sätt

Det är lätt att slappna av och ”koppla bort” säkerhetstänkandet när det är dags att åka hem. Men det är lika viktigt nu att packa det du behöver ha tillgängligt på resan.

Landsguiden

I Europeiska ERVs landsguide hittar du viktig information om sådant som riskläget, visumregler etc. för världens alla länder. 

Till Landsguiden >

Resa med barn

På sidan Resa med barn hittar du mängder med tips på vad som kan vara bra att tänka på när du reser med allt från spädbarn till barn som är över två år.

Till Resa med barn >

 • När kan jag göra en skadeanmälan?
  Du kan göra en skadeanmälan så fort något har hänt. Du behöver med andra ord inte vänta tills du kommer hem från din resa. Enklast är att anmäla händelsen här på vår webbplats. Du kan anmäla när som helst på dygnet, oavsett var i världen du befinner dig.
 • Vad händer efter det att anmälan slutförts?
  Du får en mottagningsbekräftelse direkt via mejl som det är viktigt att du läser.  I normalfallet får du besked i skadeärendet inom två veckor från det att anmälan är komplett och vi mottagit de underlag vi behöver. OBS! På grund av coronaviruset har vi för närvarande en ökad arbetsbelastning. Vi förväntar oss därför en längre handläggningstid än normalt.

Förbered detta innan du börjar din skadeanmälan:

 • Ha ditt kortnummer tillgängligt
 • Ha även dina bankkontouppgifter tillgängliga
 • Ta fram intyg och kvitton som styrker det som hänt.

Anmäl skada

Kontakt

Om du har frågor om försäkringen i ditt kort kan du kontakta Europeiska ERV på telefonnummer: +46-770 45 79 81.