Visum till Sverige

På den här sidan hittar du information om vad som krävs för att få visum till Sverige och vilken typ av försäkring du behöver för att bli berättigad till att skaffa visumet.

Behöver jag ett visum för att besöka Sverige?

Om du är medborgare i ett icke EU-land så kan du komma att behöva ett visum för att besöka Sverige. För att kunna få visum till Sverige så måste du uppfylla följande tre krav:

  • Ha ett giltigt pass (som ett minimum måste ditt pass vara giltigt i tre månader efter det att ditt Visum gått ut och ditt pass måste ha varit utfärdat inom de senaste 10 åren).
  • Tillräckligt med pengar för ditt upphälle och din resa hem. Minimumkravet är 450 SEK för var dag du planerar att vara i Sverige.
  • En individuell medicinsk reseförsäkring. Försäkringen måste minst täcka kostnader på 30 000 Euro och vara giltig i alla Schengenländer.

Europeiska ERV erbjuder individuell medicinsk reseförsäkring - ett krav för att få visum till Sverige

Hos Europeiska ERV kan du köpa en individuell medicinsk reseförsäkring som uppfyller försäkringskraven för att få visum till Sverige. Försäkringen i fråga är en så kallad besöksförsäkring (ibland kallad omvänd reseförsäkring) vilket innebär att försäkringen köps av en person som är bosatt i Sverige till personen som ska komma på besök. Fördelen med att köpa en s.k. besöksförsäkring är att försäkringen bara innehåller det absolut nödvändiga för att uppfylla kraven för att kunna få ett visum (i motsats till om besökaren köper en dyrare försäkring i sitt hemland som troligen kommer ha försäkringsinnehåll som besökaren varken vill ha eller behöver). Du kan läsa mer om vår Besöksförsäkring här >

Vare sig du väljer att köpa vår försäkring eller väljer ett annat alternativ så vill vi understryka att det är viktigt att din försäkring uppfyller följande kriterier:

  • Försäkringen måste minst täcka kostnader på upp till 30 000 EUR vårdkostnader vid akut sjukdom eller olycksfall och hemtransport vid sjukdom eller olycksfall.
  • Försäkringen måste vara giltig i alla Schengenländer
  • Försäkringen måste tecknas innan det att den som ska komma på besök kommer till Sverige.

Vilka länder behöver visum till Sverige?

För att få en uppdaterad lista på vilka länder vars medborgare behöver visum till Sverige hänvisar vi till den svenska regeringens webbsida. Här hittar du en komplett lista.  

Hur länge får man stanna i Sverige som turist?

Om du är turist från ett icke EU-land och ska stanna i Sverige i mindre än 90 dagar kan du behöva ha ett besöksvisum. Är planen att stanna längre tid än 90 dagar behöver du ansöka om ett uppehållstillstånd för besök alternativt nationellt visum (typ D).

Hur ansöker jag om visum till Sverige?

För att kunna ansöka om visum så måste du lämna in sin visumansökan (kallad: Ansökan om Schengenvisering) till en svensk ambassad eller generalkonsulat. För att din ansökan ska kunna behandlas måste du även uppge följande information:

  • varför du ska till Sverige
  • hur lång tid du planerar att stanna i Sverige
  • hur du kommer försörja dig själv under ditt besök
  • vad du har för slags pass och hur länge det är giltigt
  • var du tänkt resa efter ditt besök i Sverige
  • om du har tillstånd att resa in i det land du planerar att besöka efter din vistelse i Sverige.

Din ansökan måste även innehålla följande:

  • två fotografier lämpade för ett pass. fotografierna får inte var äldre än ett halvår och måste vara tagna rakt framifrån.
  • övriga dokument som ambassaden i fråga kan tänkas efterfråga.

Normalt sett tar det två veckor för en visumansökan att behandlas, tiden det tar kan dock variera beroende på vilken ambassad/generalkonsulat det handlar om.

Specifika krav beroende på syftet med besöket

Dokumenten som kan krävas för en visumansökan varierar beroende på syftet med resan:

  • Turism: Bokningsbekräftelse för boende, resplan, bevis på tillräckliga ekonomiska medel samt giltig reseförsäkring.
  • Affärsresa: Inbjudan från det svenska företaget, information om affärsrelationen, planerat program och giltig reseförsäkring.
  • Besök hos familj eller vänner: Inbjudan från den svenska värden, dokument som visar relationen mellan parterna samt giltig reseförsäkring.
  • Studier eller deltagande i kurs: Antagningsbesked från utbildningsanordnare, dokumentation av försörjning under vistelsen samt giltig reseförsäkring.

Förlängning av visum

Ett Schengenvisum till Sverige kan i undantagsfall förlängas, men endast om särskilda skäl föreligger, såsom humanitära orsaker, allvarliga personliga skäl eller oförutsedda hinder för att lämna landet. Ansökan om förlängning ska göras hos Migrationsverket innan visumets giltighet löpt ut. Du måste kunna visa att du uppfyller villkoren för fortsatt vistelse och ha dokumentation som styrker orsaken till förlängningen. Förlängning på grund av force majeure eller humanitära skäl är avgiftsfri, men vid starka personliga skäl tas en avgift ut (30 euro). Den totala vistelsen i Schengenområdet får aldrig överstiga 90 dagar under en 180-dagarsperiod om du endast har ett Schengenvisum (typ C).

Skillnad mellan nationellt visum och Schengenvisum

Egenskap Schengenvisum (C-visum) Nationellt visum (D-visum)
Syfte Kortare besök: turism, affärer, besök hos familj/vänner Längre vistelse: studier, arbete, särskilda personliga skäl
Tillåten vistelsetid Högst 90 dagar under en 180-dagarsperiod Mer än 90 dagar, upp till 1 år
Giltighetsområde Hela Schengenområdet (oftast) Endast Sverige (undantagsvis fler länder)
Rätt till arbete/studier Nej, med vissa undantag för korta kurser Ja, om visumet är utfärdat för detta ändamål
Permanent uppehållstillstånd Ej möjligt att ansöka från detta visum Kan i vissa fall vara en väg till uppehållstillstånd
Krav på uppehållstillstånd Nej, gäller för kortare vistelser Nej, men för längre vistelser än 1 år krävs uppehållstillstånd
Ansökningskrav Standardiserade krav enligt Schengenregelverket Särskilda skäl krävs, prövas individuellt

Överklagan vid avslag av visum

Om din visumansökan till Sverige avslås har du rätt att överklaga beslutet. Du får ett skriftligt beslut med motivering samt information om hur du går tillväga. Överklagan ska lämnas in till den ambassad eller det konsulat som fattat beslutet, vanligtvis inom tre veckor från det att du mottagit avslaget. Överklagan ska vara undertecknad och innehålla information om varför beslutet bör ändras, samt relevanta dokument som stödjer din sak.

Kostnader för visum till Sverige

Avgiften för ett Schengenvisum till Sverige är normalt 80 euro för vuxna och 40 euro för barn mellan 6 och 12 år. Barn under 6 år betalar ingen avgift. Kostnaden kan variera beroende på medborgarskap, ålder och typ av visum. Vissa grupper, exempelvis forskare eller skolklasser på studieresa, kan vara undantagna från avgiften. Betalning sker vanligtvis i lokal valuta vid ambassaden eller konsulatet i samband med inlämning av ansökan. Var noga med att se över den senaste informationen gällande kostnader då det kan ändras över tid.

OBS! I vissa länder kan Sverige representeras av ett annat Schengenland och i åter andra länder finns inte Sverige representerade överhuvudtaget. Om Sverige inte finns representerat i ditt land så måste du resa till närmsta land där Sverige finns representerat. Om du ska besöka ett annat land i syfte att ansöka om visum så måste du meddela dem om detta i förväg. Då måste även översätta alla dina ansökningsdokument till det landets språk. 

Här kan du läsa mer information om Sverige >